Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cukinia faszerowana chorizo, kurkami i kaszą bulgur

By 19:00

Cukinia faszerowana to niezbyt czasochłonny, za to efektowny, smaczny i relatywnie małokaloryczny pomysł na obiad, zwłaszcza późnym latem, kiedy to cukinie osiągają swój szczyt sezonu. 
Do tej pory na blogu pojawił się przepis na cukinię faszerowną warzywami i serem oraz cukinię faszerowaną kukurydzą, za to teraz przedstawiam Wam przepyszny farsz, łączący w sobie aromatyczne kurki, lekko pikantną kiełbasę chorizo oraz kaszę. Ja użyłam do tego przepisu kaszę bulgur, ale z powodzeniem można zastąpić ją niemal każdą inną kaszą, np. pęczakiem, jaglaną albo kuskusem. 



Cukinie przygotowałam ramach wspólnego pieczenia faszerowanych warzyw razem z Martynosią







CUKINIA FASZEROWANA CHORIZO, KURKAMI I KASZĄ BULGUR 
(przepis na 2 porcje)
  • 1 średnia lub 2 małe cukinie (u mnie cukinia żółta ale można użyć dowolnego rodzaju)
  • 1/3 szklanki kaszy bulgur, 
  • 120 g kurek, 
  • 1 mała cebula, 
  • 80 g kiełbasy chorizo, 
  • szczypta suszonego tymianku, 
  • szczypta suszonej bazylii, 
  • sól i pieprz, 
  • 2 łyżki startego parmezanu 

Kaszę bulgur przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, dodać 2/3 szklanki wody i szczyptę soli, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
W tym czasie cukinię umyć, rozciąć wzdłuż na pół i łyżką wydrążyć wnętrze, pozostawiając ok. 1 cm miąższu na brzegach. Z wydrążonego miąższu wyrzucić te fragmenty, w któych tkwią grube pestki, a pozostały miąższ (ok. 4-5 łyżek) drobno pokroić.
Kiełbasę chorizo drobno pokroić, wrzucić na patelnię i podsmażyć na małym ogniu, aż wytopi się z niej nieco tłuszczu. Wówczas wrzucić posiekaną cebulę i oczyszczone kurki (większe sztuki pokroić). Smażyć na małym ogniu około 5 minut, następnie dodać pokrojony wcześniej miąższ cukinii i podsmażać kolejne 5 minut, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną kaszę, doprawić całość solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią.
Powstałym farszem napełnić cukinie i posypać je parmezanem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż cukinia będzie miękka, wierzch zrobi się rumiany i chrupiący.


(inspiracja z sierpniowego newslettera Thermomix)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze