Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szarlotka budapesztańska

By 22:26 ,

Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawą szarlotkę, na którą przepis podpatrzyłam w książce „Podróże kulinarne. Kuchnia węgierska”. Chciałam przygotować coś fajnego na inaugurację kolejnej edycji mojej akcji „Fesitwal Kuchni Węgierskiej” oraz wziąć udział we wspólnym jabłkowym pieczeniu z Gin i Anią
Budapesztańska szarlotka nie przypomina w smaku znanych mi do tej pory ciast z jabłkami. Z powodu braku cynamonu oraz obecności waniliowej zalewy, ciasto to kojarzyło mi się w smaku trochę z ryżem zapiekanym z jabłkami ;) Mnie ten smak jednak bardzo odpowiadał i śmiało mogę to ciasto polecić i Wam :) 

Photobucket 

SZARLOTKA BUDAPESZTAŃSKA 
ciasto: 
  • 250 g mąki, 
  • 130 g zimnego masła, 
  • 60 g cukru pudru, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 3 łyżki zimnej wody 

nadzienie: 
  • 750 g jabłek, 
  • 500 ml mleka, 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 0.5 l mleka), 
  • 120 g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych 
  • + dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta 

Masło posiekać z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto (grudki masła mogą gdzieniegdzie pozostać widoczne). Uformować kulę, owinąć w folię i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. 
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Można również użyć formy do tarty o podobnej średnicy; formy do tarty nie trzeba wyścielać papierem. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wyłożyć nim przygotowaną formę. Jeśli ciasto się naderwie – nic nie szkodzi, wówczas należy poprzyklejać do siebie oderwane kawałki. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. 
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. 
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie słupki. Mleko zmiksować z budyniem, cukrem i jajkami. Ciasto wyjąć z lodówki, dno posypać orzechami laskowymi. Następnie nałożyć jabłka i całość zalać przygotowaną masą. Piec przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe. 
Ciasto kroić po całkowitym ostygnięciu, podawać posypane cukrem pudrem. 

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Ciekawy sposób na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham szarlotki z budyniem. Zdjęcia są prześliczne. :) Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam, jadłam - była super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka wygląda bardzo ciekawie i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej jeszcze nie jadłam!
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiraj Mirabelko! Czy mogłabym zamieścić Twój pyszny przepis na moim blogu - katalogu http://lokalnesmakolyki.blogspot.it/ pod literką B- jak Budapeszt? Oczywiście wszystko wg Twojej aprobaty. Pozdrawiam Angela ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz zamieścić link do wpisu na takiej zasadzie jak zamieszczasz przepisy do tej pory :)

      Usuń
    2. Zrobione! Jeśli nie zgadzasz się z czymkolwiek, co zamieściłam w poniższym poście, poinformuj mnie, a zmienię, usunę lub poprawię:
      http://lokalnesmakolyki.blogspot.it/2016/10/b-jak-budapeszt-szarlotka-budapesztanska.html

      Usuń
  7. To zdecydowanie moje smaki; już widzę, że bardzo by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń