Łazanki z cukinią i pieczarkami
Łazanki to smaczny i niedrogi obiad dla całej rodziny - lubi je prawie każdy. Co ciekawe, łazanki nie zawsze muszą być z kapustą ;) Ogromnie zaskoczył mnie fakt, że smak łazanek z cukinią i pieczarkami jest tak podobny do tych tradycyjnych z kapustą. Gdyby nie to, że jednak wiórki cukinii zdradzają że coś jest "inaczej niż zwykle", to nie wiem, czy bym się domyśliła... a na pewno nie od razu ;)
ŁAZANKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI
(4 porcje)
- 250 g makaronu łazanki,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g cukinii,
- 250 g pieczarek,
- 2-3 łyżki oleju,
- sól i pieprz,
- szczypta suszonego oregano,
- szczypta suszonej bazylii
Cebulę drobno posiekać. Pieczarki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż cebula zrobi się miękka i szklista. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać pieczarki i smażyć ok. 5 minut, aż woda, którą puszczą, wyparuje. Dodać cukinię i całość dusić jeszcze 10-15 minut, tak by cukinia zmiękła, ale się nie rozpadła.
Łazanki ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sicie lub durszlaku i od razu przełożyć na patelnię z cukinią i pieczarkami. Doprawić solą, pieprzem (sporo) i ziołami, dokładnie wymieszać, całość podsmażać jeszcze kilka minut.
1 komentarze
Łazanki to bym zjadłam i w takim wydaniu :D
OdpowiedzUsuń