Obsługiwane przez usługę Blogger.

Węgierskie ciasto z makiem i cynamonem

By 00:00 , ,

Przepyszna, puszysta babka ucierana w zupełnie nowej odsłonie. Ciekawostką jest tu nakładanie do formy ciasta warstwami i oprószanie każdej warstwy mieszanką kakao, cukru i cynamonu. Po upieczeniu waniliowo-makowe ciasto całe poprzetykane jest aromatycznymi, ciemnymi pasmami. Zdecydowanie polecam! :) 

Photobucket 

WĘGIERSKIE CIASTO Z MAKIEM I CYNAMONEM 
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2,5 szklanki mąki, 
  • 4 jajka, 
  • 1 szklanka maślanki, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 1/3 szklanki maku, 
  • 1 szczypta soli

dodatkowo: 
  • 1 łyżka kakao, 
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • miękkie masło do wysmarowania formy, 
  • bułka tarta do posypania formy 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i makiem. 
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. 
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobi się puszyste. Ucierając, stopniowo dodawać po jednym żółtku, a następnie maślankę (jeśli masa zwarzy się, nic nie szkodzi – po dodaniu mąki wszystko wraca do normy). Dodać mąkę z dodatkami, wszystko zmiksować bardzo krótko – tylko do momentu połączenia się składników. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z ciastem za pomocą trzepaczki. 
Kakao wymieszać z 1/3 szklanki cukru i cynamonem.
Tortownicę z kominkiem o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Nałożyć 1/3 ciasta i oprószyć 1/3 proszku kakaowo-cynamonowego. Czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie z pozostałym ciastem i pozostałym proszkiem. Na koniec, wbijając w ciasto trzonek łyżki, porobić w nim delikatne esy-floresy, by poszczególne warstwy utworzyły wzór. 
Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 


 (na podstawie przepisu stąd)

Photobucket 

 Photobucket

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Podoba mi się sposób przygotowania, dość oryginalny. Zapiszę sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowało mnie to ciasto :) zapisuję sobie do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda! Na jesienny wieczór idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda, chętnie porwałabym kawałek

    OdpowiedzUsuń