Węgierskie ciasto z makiem i cynamonem
Przepyszna, puszysta babka ucierana w zupełnie nowej odsłonie. Ciekawostką jest tu nakładanie do formy ciasta warstwami i oprószanie każdej warstwy mieszanką kakao, cukru i cynamonu. Po upieczeniu waniliowo-makowe ciasto całe poprzetykane jest aromatycznymi, ciemnymi pasmami. Zdecydowanie polecam! :)
WĘGIERSKIE CIASTO Z MAKIEM I CYNAMONEM
- 200 g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 1 szklanka maślanki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/3 szklanki maku,
- 1 szczypta soli
dodatkowo:
- 1 łyżka kakao,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- miękkie masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do posypania formy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i makiem.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobi się puszyste. Ucierając, stopniowo dodawać po jednym żółtku, a następnie maślankę (jeśli masa zwarzy się, nic nie szkodzi – po dodaniu mąki wszystko wraca do normy). Dodać mąkę z dodatkami, wszystko zmiksować bardzo krótko – tylko do momentu połączenia się składników.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z ciastem za pomocą trzepaczki.
Kakao wymieszać z 1/3 szklanki cukru i cynamonem.
Tortownicę z kominkiem o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Nałożyć 1/3 ciasta i oprószyć 1/3 proszku kakaowo-cynamonowego. Czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie z pozostałym ciastem i pozostałym proszkiem. Na koniec, wbijając w ciasto trzonek łyżki, porobić w nim delikatne esy-floresy, by poszczególne warstwy utworzyły wzór.
Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
(na podstawie przepisu stąd)
6 komentarze
Podoba mi się sposób przygotowania, dość oryginalny. Zapiszę sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowało mnie to ciasto :) zapisuję sobie do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Na jesienny wieczór idealne :)
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, chętnie porwałabym kawałek
OdpowiedzUsuńMmmm.. musi być przepyszne ciasto, kocham wszystko, co z makiem ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/