Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pogacse z boczkiem

By 13:58 , ,

Pogacse (czyli po prostu pogacze) to niewielkie węgierskie ciasteczka/bułeczki, podawane jako dodatek do zup lub przekąska do piwa. Odmian pogaczy może być wiele, na moim blogu jak dotąd pojawiły się pogacze ziemniaczane i pogacze z twarogiem. Tym razem przygotowałam pogasce z dodatkiem boczku. Wprawdzie na Węgrzech częściej niż boczku używa się wędzonej słoniny, ale wędzony boczek również świetnie się nadaje. 
Pogasce z boczkiem przygotowałam jako dodatek do rozgrzewającej węgierskiej zupy ziemniaczanej, na którą zapraszam wieczorem ;) 

 

POGACZE Z BOCZKIEM 
(ok. 18 sztuk) 
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 3 łyżki lekko ciepłego mleka, 
  • 1 szczypta cukru, 
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży lub 10 g świeżych, 
  • 125 g wędzonego boczku, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 1-2 łyżki startego parmezanu, 
  • ½ łyżeczki kminku, 
  • 60 g masła, 
  • 60 g kwaśnej śmietany, 
  • 2 jajka 

Wymieszać razem mleko, cukier i drożdże, odstawić, aż drożdże zaczną się pienić. 
Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć na średnim ogniu, aż tłuszcz się wytopi i boczek zrumieni się na chrupiąco, 
Masło stopić w rondelku lub mikrofalówce, dodać śmietanę i wymieszać. 
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, kminek i parmezan, wymieszać. Dodać mleko z drożdżami, masło ze śmietaną, jajka i boczek. Całość zagnieść rękami lub mikserem z hakowatymi końcówkami. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz do wyrośnięcia ciasta. 
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 2-2,5 cm. Ostrym nożem zrobić na całym cieście nacięcia w kratkę. Za pomocą np. kieliszka wyciąć kółka o średnicy 5-6 cm. Pogacze przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut. 
Piec w 200 stopniach przez ok. 20-30 minut, aż pogacze nabiorą złocistobrązowego koloru. 
Podawać ciepłe lub po ostudzeniu.


(na podstawie przepisu stąd

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Ale apetycznie wyglądają...muszę wypróbować ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. smażyłam kiedyś pogacze z twarogiem, wędzony boczek z pewnością nadaje niesamowitego aromatu! może spróbuję i takich

    OdpowiedzUsuń