Pogacse z boczkiem
Pogacse (czyli po prostu pogacze) to niewielkie węgierskie ciasteczka/bułeczki, podawane jako dodatek do zup lub przekąska do piwa. Odmian pogaczy może być wiele, na moim blogu jak dotąd pojawiły się pogacze ziemniaczane i pogacze z twarogiem. Tym razem przygotowałam pogasce z dodatkiem boczku. Wprawdzie na Węgrzech częściej niż boczku używa się wędzonej słoniny, ale wędzony boczek również świetnie się nadaje.
Pogasce z boczkiem przygotowałam jako dodatek do rozgrzewającej węgierskiej zupy ziemniaczanej, na którą zapraszam wieczorem ;)
POGACZE Z BOCZKIEM
(ok. 18 sztuk)
- 250 g mąki pszennej,
- 3 łyżki lekko ciepłego mleka,
- 1 szczypta cukru,
- 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży lub 10 g świeżych,
- 125 g wędzonego boczku,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- 1-2 łyżki startego parmezanu,
- ½ łyżeczki kminku,
- 60 g masła,
- 60 g kwaśnej śmietany,
- 2 jajka
Wymieszać razem mleko, cukier i drożdże, odstawić, aż drożdże zaczną się pienić.
Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć na średnim ogniu, aż tłuszcz się wytopi i boczek zrumieni się na chrupiąco,
Masło stopić w rondelku lub mikrofalówce, dodać śmietanę i wymieszać.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, kminek i parmezan, wymieszać. Dodać mleko z drożdżami, masło ze śmietaną, jajka i boczek. Całość zagnieść rękami lub mikserem z hakowatymi końcówkami. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz do wyrośnięcia ciasta.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 2-2,5 cm. Ostrym nożem zrobić na całym cieście nacięcia w kratkę. Za pomocą np. kieliszka wyciąć kółka o średnicy 5-6 cm. Pogacze przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut.
Piec w 200 stopniach przez ok. 20-30 minut, aż pogacze nabiorą złocistobrązowego koloru.
Podawać ciepłe lub po ostudzeniu.
(na podstawie przepisu stąd)
3 komentarze
Ale apetycznie wyglądają...muszę wypróbować ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńsmażyłam kiedyś pogacze z twarogiem, wędzony boczek z pewnością nadaje niesamowitego aromatu! może spróbuję i takich
OdpowiedzUsuńJadłbym :D
OdpowiedzUsuń