Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto Gerbeaud

By 19:11 , ,

Ciasto Gerbeaud pochodzi ze znanej od pokoleń Cafe Gerbeaud, kawiarni założonej już w 1870 roku w samym centrum Budapesztu. Nazwa „Gerbeaud” pochodzi od nazwiska Emila Gerbeaud, wspólnika, a później następcy założyciela kawiarni, dzięki któremu Cafe Gerbaud zyskała światową sławę. Ciasto Gerbeaud to chyba najłatwiejsze ciasto warstwowe na świecie. Nie wymaga osobnego pieczenia każdego z blatów, a nadzienie składa się z morelowego dżemu, cukru i mielonych orzechów. Nawet początkujące osoby powinny sobie z nim poradzić. Mimo prostych składników, ciasto jest bardzo smaczne. Prawie bezcukrowe, krucho-drożdżowe blaty idealnie równoważą mocno słodkie nadzienie. Całość najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Photobucket 

WĘGIERSKIE CIASTO GERBAUD
ciasto:

  • 520 g mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 300 g masła,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży,
  • 125 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%

nadzienie:
  • 400 g orzechów włoskich,
  • 500 g dżemu morelowego,
  • 150 g cukru

polewa:
  • 150 g czekolady deserowej,
  • 2 łyżki masła

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą, solą i drożdżami, przesypać na stolnicę, dokładnie posiekać z masłem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić je na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości foremki 25 x 30 cm, podsypując mąką.
Orzechy włoskie zmielić.
Dżem morelowy wymieszać z cukrem.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę ciasta. Rozsmarować 1/3 dżemu i posypać 1/3 orzechów włoskich. Przykryć drugim płatem ciasta, posmarować 1/3 dżemu i posypać 1/3 orzechów. Czynności powtórzyć. Na wierzchu powinna znaleźć się ostatnia warstwa ciasta.
Formę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę (ciasto lekko podrośnie, ale niewiele).
Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (tj. w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą), dokładnie wymieszać i polać ciasto.

Ciasto najlepiej podawać na drugi dzień.


(na podstawie kilku różnych przepisów znalezionych w internecie) 

Photobucket 

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Wygląda cudnie! Ogromnie mi się te wszystkie warstwy podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam spory zapas orzechów, jak będę mieć chwilę i wyłuskam, to może skusze się na to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiego innego dżemu można użyć zamiast morelowego?
    Czy np powidło śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki mógłby być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tradycyjnie to ciasto robi się z użyciem dżemu morelowego. Wyszukując przepis, spotkałam się z użyciem innego dżemu niż morelowy.

      Usuń