Ciasto Gerbeaud
Ciasto Gerbeaud pochodzi ze znanej od pokoleń Cafe Gerbeaud, kawiarni założonej już w 1870 roku w samym centrum Budapesztu. Nazwa „Gerbeaud” pochodzi od nazwiska Emila Gerbeaud, wspólnika, a później następcy założyciela kawiarni, dzięki któremu Cafe Gerbaud zyskała światową sławę.
Ciasto Gerbeaud to chyba najłatwiejsze ciasto warstwowe na świecie. Nie wymaga osobnego pieczenia każdego z blatów, a nadzienie składa się z morelowego dżemu, cukru i mielonych orzechów. Nawet początkujące osoby powinny sobie z nim poradzić. Mimo prostych składników, ciasto jest bardzo smaczne. Prawie bezcukrowe, krucho-drożdżowe blaty idealnie równoważą mocno słodkie nadzienie. Całość najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
WĘGIERSKIE CIASTO GERBAUD
ciasto:
- 520 g mąki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- ½ łyżeczki sody,
- 1 szczypta soli,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 300 g masła,
- 1 opakowanie suszonych drożdży,
- 125 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
nadzienie:
- 400 g orzechów włoskich,
- 500 g dżemu morelowego,
- 150 g cukru
polewa:
- 150 g czekolady deserowej,
- 2 łyżki masła
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą, solą i drożdżami, przesypać na stolnicę, dokładnie posiekać z masłem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić je na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości foremki 25 x 30 cm, podsypując mąką.
Orzechy włoskie zmielić.
Dżem morelowy wymieszać z cukrem.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę ciasta. Rozsmarować 1/3 dżemu i posypać 1/3 orzechów włoskich. Przykryć drugim płatem ciasta, posmarować 1/3 dżemu i posypać 1/3 orzechów. Czynności powtórzyć. Na wierzchu powinna znaleźć się ostatnia warstwa ciasta.
Formę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę (ciasto lekko podrośnie, ale niewiele).
Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (tj. w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą), dokładnie wymieszać i polać ciasto.
Ciasto najlepiej podawać na drugi dzień.
(na podstawie kilku różnych przepisów znalezionych w internecie)
6 komentarze
Wygląda cudnie! Ogromnie mi się te wszystkie warstwy podobają :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńmam spory zapas orzechów, jak będę mieć chwilę i wyłuskam, to może skusze się na to ciacho
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJakiego innego dżemu można użyć zamiast morelowego?
OdpowiedzUsuńCzy np powidło śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki mógłby być?
Tradycyjnie to ciasto robi się z użyciem dżemu morelowego. Wyszukując przepis, spotkałam się z użyciem innego dżemu niż morelowy.
Usuń