Makaron z cukinią, marchewką i sosem serowym
Danie z serii "sprzątanie lodówki". Szybkie, proste i nawet całkiem zdrowe, pomimo obecności serka topionego - no, jak wiadomo, on taki zdrowy nie jest, ale w tej potrawie ilość zdrowych składników i tak zdecydowanie góruje nad tymi mniej zdrowymi, więc całość i tak wychodzi na plus ;) Ten makaron bardzo nam smakował i zapisuję go sobie jako przykład szybkiego, awaryjnego dania w samym środku tygodnia :)
MAKARON Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ
(przepis na 2 porcje)
- 180 g makaronu pełnoziarnistego,
- 1 łyżka oliwy,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 nieduże marchewki,
- 1/2 średniej cukinii,
- 2 łyżki serka topionego śmietankowego,
- 2 szczypty ziół włoskich,
- sól i pieprz
Marchewki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać.
Na patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty na niezbyt dużym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodać marchewki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kolejne 3-4 minuty, następnie dodać cukinię i całość dusić jeszcze kilka minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie "rozciapane".
W tym czasie makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Z garnka z gotującym się makaronem odlać 1/3 szklanki wrzątku i rozpuścić w nim serek topiony, wlać do warzyw na patelni i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ziołami włoskimi. Dodać odcedzony makaron i dokładnie wymieszać.
(przepis podpatrzony tutaj)
2 komentarze
Przepyszny! Polecam wszystkim. Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować ;D
OdpowiedzUsuń