Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z cukinią, marchewką i sosem serowym

By 21:35 , , , , ,

Danie z serii "sprzątanie lodówki". Szybkie, proste i nawet całkiem zdrowe, pomimo obecności serka topionego - no, jak wiadomo, on taki zdrowy nie jest, ale w tej potrawie ilość zdrowych składników i tak zdecydowanie góruje nad tymi mniej zdrowymi, więc całość i tak wychodzi na plus ;) Ten makaron bardzo nam smakował i zapisuję go sobie jako przykład szybkiego, awaryjnego dania w samym środku tygodnia :)

Photobucket

MAKARON Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ 
(przepis na 2 porcje)
  • 180 g makaronu pełnoziarnistego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 nieduże marchewki,
  • 1/2 średniej cukinii,
  • 2 łyżki serka topionego śmietankowego,
  • 2 szczypty ziół włoskich,
  • sól i pieprz

Marchewki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać.
Na patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty na niezbyt dużym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodać marchewki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kolejne 3-4 minuty, następnie dodać cukinię i całość dusić jeszcze kilka minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie "rozciapane".
W tym czasie makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Z garnka z gotującym się makaronem odlać 1/3 szklanki wrzątku i rozpuścić w nim serek topiony, wlać do warzyw na patelni i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ziołami włoskimi. Dodać odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. 


(przepis podpatrzony tutaj)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Przepyszny! Polecam wszystkim. Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

    OdpowiedzUsuń