Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pielmieni

By 17:50 , , , , ,

Pielmieni to małe pierożki z mięsnym nadzieniem, pochodzące z Syberii. Aktualnie pielmini popularne są w całej Rosji, a także na Ukrainie i we wszystkich krajach dawnego zaboru rosyjskiego. W Polsce znają je głównie osoby, których rodzice lub dziadkowie pochodzili ze Wschodu. 
Pielmieni nadziewa się surowym mięsem, które podczas gotowania ścina się, wydzialając do wnętrza pieroga aromatyczny rosół. Są zatem bardzo podobne do gruzińskich chinkali, chociaż są o wiele mniejsze i mają inny kształt. Pielmieni powinny być tak małe, by w całości zmieściły się w ustach. Ich smak jednak wynagradza nakład pracy, jaki trzeba weń włożyć :) I muszę przyznać, że mnie pielmieni smakują o wiele bardziej niż nasze polskie pierogi z mięsem ;)

Pielmieni można podawać na różne sposoby – pływające w rosole, okraszone skwarkami albo podane z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i oprószone świeżo mielonym pieprzem. Niektórzy skrapiają je również odrobiną octu. Warto znaleźć swój ulubiony sposób podawania pielmieni :)

Photobucket 

PIELMIENI 
(przepis na 4 porcje)
ciasto:
  • 400 g mąki pszennej, 
  • 270 g ciepłej wody, 
  • 3 łyżki oleju, 
  • sól 

farsz:
  • 450 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 
  • 50 ml rosołu (ewentualnie wody), 
  • 1 żółtko, 
  • ½ niedużej cebuli, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 płaska łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki pieprzu 

Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać sól. Stopniowo wlewając wodę, mieszać ciasto, następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść dłońmi, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przełożyć je z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, żeby „odpoczęło”. 
W tym czasie przygotować farsz: W misce wymieszać ze sobą mięso, rosół, żółtko, bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, sól i pieprz. Mieszać tak długo, aż całość dokładnie się połączy i mięso „wchłonie” rosół. 
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2-3 części. Każdą część kolejno cienko rozwałkować, podsypując blat mąką. Za pomocą kieliszka wyciąć kółka o średnicy 5 cm. Na środek każdego kółka nałożyć małą łyżeczkę farszu. Skleić brzegi podobnie jak przy tradycyjnych pierogach, następnie złączyć ze sobą dwa przeciwległe rogi. W ten sam sposób ulepić pielmieni z pozostałego ciasta i farszu. 
Pierożki gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, na średnim ogniu, przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze