Ketchup z cukinii
Ostatnio miałam niewiele czasu na regularne dodawanie wpisów i niestety poskutkowało to tym, że narobiło mi się nieco zaległości. W kolejce czeka kilka przepisów z produktów, na które sezon się już skończył lub właśnie się kończy. Dodaję je jednak, ponieważ po pierwsze jestem bardzo zadowolona z efektów, a po drugie z pewnością przydadzą się i Wam w przyszłym roku.
Ketchup z cukinii to produkt, który całkowicie mnie zachwycił. Naprawdę nie spodziewałam się, że rezultat będzie aż tak dobry - smak jest naprawdę zbliżony do prawdziwego ketchupu.
Ponieważ najbardziej lubimy ketchupy z dodatkiem ziół i czosnku, swój doprawiłam właśnie tymi składnikami. Jeśli jednak preferujecie np. ketchupy ostre, możecie zioła i czosnek zamienić na chili w proszku w ilości według uznania :)
KETCHUP Z CUKINII
- 2 ząbki czosnku,
- 800 g obranej cukinii,
- 250 g cebuli,
- 120 g cukru,
- 50-70 g octu winnego lub jabłkowego,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1-2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka ziół włoskich
Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do dużej miski, posypać 2 łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić na 6 godzin lub nawet na całą noc. Po tym czasie zlać powstały płyn, a odsączoną cukinię i cebulę przełożyć do garnka o grubym dnie. Dusić na małym ogniu bez przykrycia ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, następnie dodać cukier i 70 g octu, dusić kolejne 15-20 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat, paprykę w proszku, 1 łyżeczkę soli, pieprz i zioła włoskie, gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia i ostrożnie, dokładnie zmiksować całość na gładką masę. Ponownie zagotować.
Gorący ketchup rozlać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia - wieczka powinny zrobić się wklęsłe.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Dodać pokrojoną na kawałki cukinię i pokrojoną w ćwiartki cebulę, rozdrobnić 15 s/obr. 7.
Założyć motylek, gotować 15 min/100°C/obr. 2.
Dodać cukier i 30-40 g octu*, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 15 min/100°C/obr. 3.
Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, 1 łyżeczkę soli, pieprz i zioła włoskie, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 5-10 min/100°C/obr. 3 lub do uzyskania pożądanej konsystencji (czas zależy m.in. od wodnistości cukinii)
Zdjąć motylek, gorący ketchup rozlać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia - wieczka powinny zrobić się wklęsłe.
* Do przepisu na Thermomix radzę użyć mniej octu, ponieważ w naczyniu miksującym odparowywanie nie jest tak silne jak w zwykłym garnku, przez co może on być bardziej wyczuwalny
0 komentarze