Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ketchup z cukinii

By 22:04 , , , ,

Ostatnio miałam niewiele czasu na regularne dodawanie wpisów i niestety poskutkowało to tym, że narobiło mi się nieco zaległości. W kolejce czeka kilka przepisów z produktów, na które sezon się już skończył lub właśnie się kończy. Dodaję je jednak, ponieważ po pierwsze jestem bardzo zadowolona z efektów, a po drugie z pewnością przydadzą się i Wam w przyszłym roku. Ketchup z cukinii to produkt, który całkowicie mnie zachwycił. Naprawdę nie spodziewałam się, że rezultat będzie aż tak dobry - smak jest naprawdę zbliżony do prawdziwego ketchupu.
Ponieważ najbardziej lubimy ketchupy z dodatkiem ziół i czosnku, swój doprawiłam właśnie tymi składnikami. Jeśli jednak preferujecie np. ketchupy ostre, możecie zioła i czosnek zamienić na chili w proszku w ilości według uznania :)



KETCHUP Z CUKINII
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800 g obranej cukinii,
  • 250 g cebuli,
  • 120 g cukru,
  • 50-70 g octu winnego lub jabłkowego,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1-2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka ziół włoskich

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do dużej miski, posypać 2 łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić na 6 godzin lub nawet na całą noc. Po tym czasie zlać powstały płyn, a odsączoną cukinię i cebulę przełożyć do garnka o grubym dnie. Dusić na małym ogniu bez przykrycia ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, następnie dodać cukier i 70 g octu, dusić kolejne 15-20 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat, paprykę w proszku, 1 łyżeczkę soli, pieprz i zioła włoskie, gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia i ostrożnie, dokładnie zmiksować całość na gładką masę. Ponownie zagotować. 
Gorący ketchup rozlać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia - wieczka powinny zrobić się wklęsłe. 
 

PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Dodać pokrojoną na kawałki cukinię i pokrojoną w ćwiartki cebulę, rozdrobnić 15 s/obr. 7
Założyć motylek, gotować 15 min/100°C/obr. 2
Dodać cukier i 30-40 g octu*, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 15 min/100°C/obr. 3
Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, 1 łyżeczkę soli, pieprz i zioła włoskie, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 5-10 min/100°C/obr. 3 lub do uzyskania pożądanej konsystencji (czas zależy m.in. od wodnistości cukinii)
Zdjąć motylek, gorący ketchup rozlać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia - wieczka powinny zrobić się wklęsłe. 


* Do przepisu na Thermomix radzę użyć mniej octu, ponieważ w naczyniu miksującym odparowywanie nie jest tak silne jak w zwykłym garnku, przez co może on być bardziej wyczuwalny

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze