Węgierski chleb z ziemniakami
Chleb, zarówno jasny jak i ciemny, w węgierskiej kuchni odgrywa bardzo ważną rolę. Wielu Węgrów uważa, że posiłek bez chleba nie jest kompletnym daniem, nawet jeżeli potrawa zawiera takie mączne dodatki jak zacierki czy kluseczki. Chleb obowiązkowo podaje się do pikantnych potraw, takich jak gulasze, paprykarze czy porkolty – miąższ świeżego pieczywa świetnie neutralizuje palące składniki potraw.
Węgierski chleb z ziemniakami ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty miąższ. Dzięki ziemniakom dłużej zachowuje świeżość.
Jest do drugi rodzaj chleba z ziemniakami, jaki pojawia się na blogu. Warto zobaczyć również rosyjski chleb z ziemniakami, który również uważam za bardzo dobry :)
CHLEB WĘGIERSKI Z ZIEMNIAKAMI
- 250 g mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650),
- 100 g mąki żytniej,
- 150 g zakwasu żytniego,
- ok. 450 g wody,
- 75-80 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka drożdży instant,
- 0.5-1 łyżeczki kminku (dałam mielony),
- miękkie masło do wysmarowania formy,
- otręby (najlepiej żytnie) do oprószenia formy
Ziemniaki rozgnieść tłuczkiem lub widelcem na puree.
W misce wymieszać mąkę pszenną i żytnią, sól, drożdże i kminek. Dodać zakwas, ziemniaki i wodę, całość wyrobić mikserem z hakowatymi końcówkami. Ciasto jest dość luźne i kleiste. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
Podłużną foremkę o dł. 25 cm wysmarować masłem i posypać otrębami. Przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Na dole piekarnika umieścić małe żaroodporne naczynie z wodą (może być np. metalowy kubek). Chleb piec przez 50-60 minut.
Upieczony chleb od razu wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce.
(na podstawie przepisu z Pracowni Wypieków, z moimi zmianami)
0 komentarze