Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chleb rosyjski z ziemniakami

By 16:49 , ,

To pierwszy wykonany przeze mnie okrągły chleb :) Smakuje naprawdę świetnie – jest nieco kwaskowaty od zakwasu, a jednocześnie niezbyt ciężki dzięki drożdżom. Dodatek ziemniaków sprawia, że chleb jest wilgotny i długo zatrzymuje świeżość. Okrągły chleb przed upieczeniem powinien wyrastać w koszyku lub misce wyłożonej ściereczką. Niestety podczas przekładania go na blachę trochę rozlał mi się na boki (chyba mimo wszystko dodałam ciut za mało mąki), ale ostatecznie rękami udało mi się poprawić jego kształt i w piekarniku wyrósł już ładnie do góry. Na pewno będę wracać do tego przepisu w przyszłości :)

chleb rosyjski z ziemniakami



CHLEB ROSYJSKI Z ZIEMNIAKAMI
  • 350g maki pszennej (u mnie typ 650),
  • 115g zakwasu żytniego (najlepiej razowego),
  • 225g obranych ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • ¼ łyżeczki drożdży instant (zastąpiłam 6 gramami świeżych),
  • sól,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, zachowując 100 ml wody z gotowania. Ziemniaki utłuc na puree razem z masłem. 
Zakwas przełożyć do miski, dodać odlane 100 ml wody z gotowania ziemniaków i wymieszać. Dodać mąkę pszenną, 1 łyżeczkę soli oraz drożdże instant (ja użyłam świeżych, więc rozmieszałam je najpierw z wodą i zakwasem aż do rozpuszczenia). Przemieszać, dodać ziemniaki i kminek. Zagnieść gładkie, delikatne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, można dodać nieco więcej mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (około 50-60 minut). 
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i odgazować, tj. rozpłaszczyć na kwadrat, złożyć górny bok ciasta do środka, później dolny, a następnie lewy i prawy. Uformować bochenek i przełożyć go do obsypanego mąką kosza do wyrastania chleba złączeniem do góry. W razie braku koszyka można użyć miski lub durszlaka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką). Zostawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę. 
W tym czasie piekarnik nagrzać do 230 stopni i naparować tj. spryskać jego ścianki wodą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć mąką. Chleb przełożyć z kosza lub miski na blachę, w razie potrzeby trochę poprawić jego kształt. Chleb szybko naciąć (ostrym nożem lub nożyczkami) i wsunąć do piekarnika. Na dno piekarnika włożyć również metalowy kubeczek z wodą. Piec chleb przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 15 minut, po czym dopiekać jeszcze 10 minut w 200 stopniach.


(na bazie przepisu Tatter


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze