Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cevapcici

By 09:10 , , ,

Cevapcici to rodzaj grillowanych „kiełbasek” z mielonego mięsa, uważane za potrawę narodową w Bośni i Hercegowinie oraz Serbii, ale tak naprawdę popularne są we wszystkich bałkańskich krajach, od Chorwacji bo Bułgarię. Cevapcici różnią się między sobą rodzajem używanego mięsa (niekiedy robi się je wyłącznie z wołowiny lub jagnięciny, a czasami z mieszanego mięsa z dodatkiem wieprzowiny) oraz przypraw. Cevapcici najczęściej podaje się z dodatkiem posiekanej cebuli, kleksem śmietany lub ajvarem, czyli pysznej pasty z pieczonych papryk. 

Photobucket 

CEVAPCICI 
(przepis na 4 porcje) 
  • 500g mielonego miesa wieprzowo-wołowego, 
  • 1 cebula, 
  • 2 duże ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki kuminu, 
  • sól i pieprz, 
  • oliwa do smażenia,
  • dodatkowo ajwar do podania (kupiony lub domowej roboty

Mięso mielone rozdrobnić jeszcze bardziej za pomocą ręcznego blendera, tak aby przypominało papkę. Dodać startą na tarce cebulę, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (w tym sól i pieprz do smaku). Masę dokładnie wymieszać i podzielić na 8 części, z każdej uformować długą „kiełbaskę”. Cevapcici smażyć na niewielkiej ilości oliwy na patelni grillowej. Jeszcze lepiej smakują pieczone na grillu. 
Podawać z kleksem ajvaru i np. pieczonymi ziemniaczkami lub chlebem. 


Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze