Obsługiwane przez usługę Blogger.

Dyniowe scones

By 09:45 , , , , ,

Scones to małe bułeczki, które w Wielkiej Brytanii podaje się najczęściej jako przekąska do herbaty. Na blogu do tej pory pojawił się podstawowy przepis na scones, przepis na scones z czekoladą oraz przepis na wytrawne scones z serem cheddar. Tym razem przygotowałam urocze i żółciutkie scones z dodatkiem dyniowego puree. Dynia nie wpływa w zasadzie na smak bułeczek, a jedynie nadaje im piękny kolor. 
Scones robi się banalnie łatwo, należy jedynie pamiętać, by zbyt cienko nie rozwałkować ciasta (ja po prostu rozpłaszczam je dłońmi). Scones po upieczeniu powinny mieć cylindryczny kształt i łatwo rozdzielać się na dwie połówki, nawet bez użycia noża. 
Takie bułeczki podaje się jeszcze ciepłe, najczęściej smarując je jogurtem greckim lub śmietaną oraz dżemem. Ja przy okazji przetestowałam dżem z czerwonych pomidorów, który jakiś czas temu zakupiłam z ciekawości w jednej z sieciówek podczas hiszpańsko-portugalskiej akcji promocyjnej – okazał się mega słodki, ale bardzo smaczny i świetnie przypasował do tych bułeczek :) 

 

DYNIOWE SCONES 
(przepis na 9 sztuk) 
  • 270g mąki pszennej, 
  • 150g puree z dyni, 
  • 70g masła, 
  • 40g cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki rodzynek, 
  • odrobina mleka do posmarowania wierzchu bułeczek 

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać masło i palcami rozdrobnić na kruszonkę. Dodać cukier, jajko, puree z dyni i rodzynki, zagnieść miękkie ciasto (w razie potrzeby, jeśli ciasto jest bardzo kleiste, można dodać jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo, bo scones wyjdą twarde. Nie zagniatać zbyt długo - w cieście mogą pozostać grudki). 
Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozpłaszczyć dłońmi lub rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Szklanką lub kieliszkiem o cienkich krawędziach wycinać kółka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. 
Piec w 220 stopniach przez 12-15 minut, aż będą złociste.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. 



 

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Ja też dziś robiłam dyniowe scones'y i dynia była w nich wyraźnie wyczuwalna. Twoje wydają się idealnie dopracowane i wyglądają przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis też zapisuję do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor mają cudowny!
    A ten dżem intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń