Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa cytrynowa z klopsikami wołowymi

By 11:02 , , ,

Dziś pora na kolejną pożywną i sycącą zupę. Jest to przepis pochodzący ponoć z Bośni, ale różne warianty zupy cytrynowej znane są tak naprawdę na całym półwyspie bałkańskim (kilka lat temu przygotowywałam pyszną grecką zupę cytrynową - warto wypróbować!). Do tej zupy podałam także ryż, ponieważ idealnie pasował. Całość stanowiła naprawdę sycącą zupę, która z powodzeniem może stanowić cały obiad.

Photobucket
zupa cytrynowa z klopsikami

ZUPA Z KLOPSIKAMI WOŁOWYMI
(przepis na 4 porcje)
  • 400g mielonej wołowiny,
  • ok. 150g ryżu,
  • 4 szklanki rosołu drobiowego,
  • 3 żółtka,
  • sok z ½ cytryny (lub więcej, wg uznania),
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,
  • oliwa do smażenia,
  • natka pietruszki

Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać dokładnie razem z mięsem, dodając 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wilgotnymi dłońmi uformować małe klopsiki i usmażyć je na niewielkiej ilości oliwy. Gdy będą gotowe, osączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
W garnku stopić masło, dodać mąkę i smażyć na małym ogniu, mieszając, około pół minuty. Stopniowo wlewać rosół, cały czas mieszając trzepaczką (jeśli mimo wszystko powstaną jakieś grudki, można wszystko zmiksować blenderem). Zupę zdjąć z ognia. Żółtka roztrzepać z sokiem z cytryny, dodając kilka łyżek gorącej zupy. Wlać do garnka z pozostałą zupą, intensywnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem, a jeśli wolimy bardziej kwaskowatą zupę, można dodać jeszcze trochę soku z cytryny. Do zupy dodać usmażone wcześniej klopsiki i całość delikatnie podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. 
Zupę podawać z ugotowanym ryżem, posypaną natką pietruszki.


(przepis podpatrzony u Grumków

Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze