Obsługiwane przez usługę Blogger.

Struklji, czyli pierogowe roladki

By 17:53 , , , , ,

Jeśli macie smaka na domowe pierogi, ale nie znosicie ich lepić, wypróbujcie słoweńskie struklji – czyli roladę pierogową albo... pierogi rolowane ;) Pracy przy tym prawie wcale, trzeba jedynie taką roladę dłużej gotować niż normalne pierogi, no ale to jest już tylko kwestia czasu, a nie wysiłku jako takiego ;) Efekt za to jest nadzwyczaj pozytywny, bo mimo oryginalnego wyglądu struklji smakuje zupełnie jak normalne pierogi. 
Co ważne, farsz do takiej pierogowej rolady może być zupełnie dowolny, od wytrawnego (np. ze szpinakiem) po słodkie. Ja zrobiłam nadzienie ze słodkiego twarogu :) 



STRUKLJI CZYLI PIEROGI ROLOWANE 
(przepis na 1 struklji = 2 porcje) 
  • 200g mąki pszennej, 
  • ok. 1/3 szklanki ciepłej wody, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • mała szczypta soli, 
  • dodatkowo 2-3 łyżki bułki tartej 

nadzienie: 
  • 200g twarogu, 
  • 1 czubata łyżka cukru, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 1 żółtko 

do polania: 
  • śmietana lub jogurt grecki (u mnie jogurt), 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • cukier do smaku 

Z mąki, soli, oleju i wody zagnieść gładkie, miękkie ciasto takie jak na pierogi. Odstawić je na około pół godziny, żeby „odpoczęło”. 
W tym czasie twaróg dokładnie wymieszać z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym, rozcierając grudki widelcem. Ciasto rozwałkować na dość cienki okrąg, posmarować go nadzieniem pozostawiając około 2 cm marginesu. Zwinąć jak roladę, końce zlepić. 
Czystą ściereczkę zmoczyć, wyżąć i posypać bułką tartą. Zawinąć roladę w ściereczkę, końce związać sznurkiem lub nicią. Włożyć do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotować na niedużym ogniu pod przykryciem 25-30 minut. Następnie ostrożnie wyjąć, usunąć ściereczkę, a struklji pokroić na kawałki. 
Podawać ze słodką śmietaną lub jogurtem; zamiast tego można także polać tartą bułką zrumienioną na maśle. 


(przepis podpatrzony u Joanny



Może zainteresuje Cię również

5 komentarze