Obsługiwane przez usługę Blogger.

Puszyste naleśniki dyniowe

By 17:45 , , ,

Puree z dyni to bardzo wdzięczny składnik do kulinarnych eksperymentów. Rok temu pokazywałam Wam przepis na dyniowe pancakes, a tym razem postanowiłam zrobić puszyste i delikatne naleśniki dyniowe.
Takie naleśniki najlepiej smakują z powidłami śliwkowymi, choć z pewnością pyszne byłyby również z nutellą (przy okazji polecam wam przepis na domową nutellę). 


PUSZYSTE NALEŚNIKI DYNIOWE 
(6 sztuk) 
  • 2 duże jajka, 
  • 2 solidne łyżki puree z dyni
  • 1 szklanka mleka, 
  • ¾ szklanki mąki pszennej, 
  • opcjonalnie pół łyżeczki przyprawy piernikowej, 
  • mała szczypta soli, 
  • masło klarowane do smażenia 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować razem z dyniowym puree, mlekiem, mąką i solą, można dodać także nieco przyprawy piernikowej do smaku. Ciasto odstawić na pół godziny. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ciastem. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, można dolać odrobinę wody. 
Mocno rozgrzaną patelnię smarować masłem klarowanym i smażyć naleśniki nieco grubsze niż zwykle. Naleśniki dyniowe należy obracać ostrożnie, za pomocą szerokiej łopatki, ponieważ mają delikatniejszą konsystencję niż zwykłe. 
Usmażone naleśniki przekładać powidłami śliwkowymi, nutellą lub innym słodkim nadzieniem. 



 

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. zapisuję do zrobienia, akurat mam małą zgrabną dynię do oporządzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w puree z dyni nic nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Linki się popsuły, ale już naprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  3. Coś idealnie pasującego do puree,które czeka w zamrażalniku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetyczne. Trochę puree już zrobiłam, ale chyba zrobię więcej, bo jest tyle przepisów do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne są , bardzo apetyczne. I mają cudowny kolor.

    OdpowiedzUsuń