Puree z dyni
Puree z dyni to popularny składnik wielu dyniowych potraw – od zup, poprzez kluski, na ciastach i ciasteczkach skończywszy. W niektórych krajach (np. Wielkiej Brytanii czy USA) można kupić gotowe puree z dyni w puszkach, dlatego czytajac anglojęzyczne przepisy, nieraz można natrafić na „1 can of pumpkin puree” w składnikach. W polskich sklepach nie ma tego produktu, nic to jednak nie szkodzi, bo samodzielne zrobienie dyniowego puree nie jest wcale trudne.
Puree z dyni to nic innego jak po prostu ugotowany lub upieczony i zmiksowany miąższ dyni. Osobiście wolę tę drugą wersję, czyli pieczoną. Z kilku powodów: wykonanie jest mniej pracochłonne, a puree jest gęstsze, bardziej aromatyczne i ma wyraźniejszy, słodkawy smak.
Należy pamiętać, że gęstość puree z dyni zależy przede wszystkim od odmiany warzywa. Puree z dyni zwyczajnej jest zwykle rzadsze niż np. z dyni hokkaido. Dlatego jego ilość w przepisach należy traktować dość orientacyjnie.
Puree z dyni warto zrobić jesienią w większej ilości, ponieważ dobrze nadaje się do przechowywania. Można je bez problemu zamrażać w porcjach oraz pasteryzować w słoikach (osobiście zawsze mrożę).
Jeśli zatem zaopatrzyliście się w sporą dynię – do dzieła! Nic nie może się zmarnować :)
jak zrobić puree z dyni? |
PUREE Z DYNI
Metoda I:
Dynię obrać i pokroić w kostkę, usuwając miękisz z pestkami. Przełożyć do garnka i podlać odrobiną wody. Dusić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie całkiem miękka. Garnek zdjąć z ognia. Gdy dynia nieco przestygnie, zmiksować na puree.
Metoda II:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Dynię pokroić na duże kawałki i usunąć miękisz z pestkami (nie trzeba jej obierać). Ułożyć na blasze skórką do dołu. Piec przez 50-60 minut, aż będzie całkiem miękka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie łyżką oddzielić upieczony miąższ od skórki, przełożyć do miski i zmiksować na puree.
puree z dyni przepis |
3 komentarze
Ja właśnie dziś przerobiłam dwie dynie na puree i już się mrożą.Po raz pierwszy przerabiam dynie i ciekawa jestem jak się przechowają moje produkty.A mroziłaś kiedyś surowe,pokrojone w kostkę?
OdpowiedzUsuńMroziłam pokrojone w kostkę, ale blanszowane i dobrze się przechowuje, chociaż z blanszowaniem jest trochę roboty przy większej ilości dyni. Takiej żywcem surowej nie mroziłam.
UsuńDziękuję:)ja w międzyczasie podpytałam trochę wokoło i okazuje się,że zarówno moja mama jak i teściowa mrożą surowe.Zaryzykuję i zrobię na surowo,blanoszowane i puree:)zobaczę co z tego będzie po jakimś czasie.Pozdrawiam:)
Usuń