Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tartaletki ze śliwkami i serem camembert

By 09:29 ,

Bardzo dawno nie piekłam niczego z ciasta francuskiego, więc po powrocie z uczelni, w ramach szybkiego obiadu, zrobiłam gorące i chrupiące tartaletki ze śliwkami i serem camembert. Połączenie delikatnego sera i słodkich śliwek okazało się bardzo trafione... :) 

Photobucket 

TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI I SEREM CAMEMBERT 
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g), 
180g sera camembert, 
12 szt. śliwek węgierek, 
świeży tymianek, 
sól morska i świeżo mielony pieprz, 
białko jaja do smarowania brzegów 

Ser pokroić w plastry. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i przekroić na ćwiartki. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 mniejszych prostokątów. Na każdym prostokącie zaznaczyć nożem rant (o szerokości ok. 1,5 cm), nacinając ciasto lecz uważając, by nie przeciąć go na wylot. Na środku ułożyć plasterki sera i po 8 ćwiartek śliwek. Całość posypać solą, pieprzem i listkami tymianku. Ranty posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Tartaletki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 220 stopniach, aż ranty nabiorą złocistego koloru (15-20 minut). Podawać na ciepło. 


(inspiracja: przepis z książeczki „Biblioteczka Poradnika Domowego. Ciasta francuskie”)


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Bardzo fajne, ja uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego. Połączenia śliwek z serem nie znam, muszę spróbować.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń