Tartaletki ze śliwkami i serem camembert
Bardzo dawno nie piekłam niczego z ciasta francuskiego, więc po powrocie z uczelni, w ramach szybkiego obiadu, zrobiłam gorące i chrupiące tartaletki ze śliwkami i serem camembert. Połączenie delikatnego sera i słodkich śliwek okazało się bardzo trafione... :)
TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI I SEREM CAMEMBERT
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
- 180g sera camembert,
- 9 szt. śliwek węgierek,
- świeży tymianek,
- sól morska i świeżo mielony pieprz,
- białko jaja do smarowania brzegów
Ser pokroić w plastry. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i przekroić na ćwiartki. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 mniejszych prostokątów. Na każdym prostokącie zaznaczyć nożem rant (o szerokości ok. 1,5 cm), nacinając ciasto lecz uważając, by nie przeciąć go na wylot. Na środku ułożyć plasterki sera i po 8 ćwiartek śliwek. Całość posypać solą, pieprzem i listkami tymianku. Ranty posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Tartaletki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 220 stopniach, aż ranty nabiorą złocistego koloru (15-20 minut). Podawać na ciepło.
(inspiracja: przepis z książeczki „Biblioteczka Poradnika Domowego. Ciasta francuskie”)
tartaletki z serem camembert i śliwkami |
tartaletki ze śliwkami i serem |
3 komentarze
Połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten aromat!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, ja uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego. Połączenia śliwek z serem nie znam, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam