Turecka sałatka z ciecierzycy, sera feta i pomidorów
Łatwa, smaczna i sycąca sałatka, która jest połączeniem znanej sałatki greckiej (ser feta, oliwki, pomidory) z charakterystycznymi elementami kuchni arabskiej (ciecierzyca, kumin).
Przepis pochodzi z książki Inci Kut „Turkish cookery”, a znalazłam go na blogu grumków.
SAŁATKA TURECKA Z CIECIERZYCY, SERA FETA I POMIDORÓW
- 1 puszka ciecierzycy,
- 14-15 szt. pomidorków koktajlowych,
- ¼ czerwonej cebuli,
- 100 g sera feta pokrojonego w kostkę,
- 8-10 szt. czarnych oliwek
dressing:
- 50 ml oliwy,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka suszonej mięty,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- sól i pieprz do smaku
Wymieszać w misce wszystkie składniki sałatki.
Przygotować dressing: obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
3 komentarze
Fajna sałatka, połączenie ciecierzycy i pomidorów jest bardzo udane :)
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita :)
OdpowiedzUsuń