Obsługiwane przez usługę Blogger.

Quiche z dynią, wołowiną i owczym serem

By 19:00 , , ,

Tym razem przyrządzamy dynię na wytrawnie :) 
Ja przygotowałam quiche z dynią, wołowiną i owczym serem, inspirując się przepisem z gazety „To jest pyszne” 4/2011, choć po drodze dokonałam kilku modyfikacji :) Niestety dynia, którą dysponowałam, okazała się bardzo wodnista i 2 jajka, które użyłam do masy nie wystarczyły, by quiche w środku stężało tak, jak bym sobie tego życzyła. Dlatego w przepisie profilaktycznie podałam 3 jajka ;) Niemniej jednak smakowało wszystkim bardzo :) 

Tymczasem u Shinju, Tomka, Bartoldzika, Lejdi, Dobromiły Mopsika, Panny Malwinny i Siaśki możecie zobaczyć ich dania z dynią przygotowane w ramach „wspólnego gotowania” :) 

Photobucket 

QUICHE Z DYNIĄ I OWCZYM SEREM 
składniki na kruche ciasto: 
120 g masła, 
240 g mąki, 
1 jajko, 
1-2 łyżki zimnej wody, 
szczypta soli 

składniki na farsz: 
300g mielonej wołowiny, 
400g dyni (waga po oczyszczeniu), 
1 niezbyt duża czerwona papryka, 
200g kremowego serka owczego (użyłam bryndzy), 
3 jajka,
100ml śmietanki kremówki, 
100ml kwaśnej śmietany 12%, 
sól i pieprz, 
zioła prowansalskie, 
1 łyżka oleju 

ponadto: 
100g sera pecorino (opcjonalnie) 

Przygotować ciasto: Masło posiekać na stolnicy z mąką, dodać szczyptę soli, jajko oraz zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 

Przygotować farsz: Dynię pokroić w cienkie plastry. Paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim dynię i paprykę, aż zmiękną. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni usmażyć mięso. Włożyć je do miski z dynią i papryką, zostawiając 2-3 łyżki. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. 

Przygotować zalewę: Jajka roztrzepać w kubeczku, dodać pokruszony serek, wlać mleko, śmietankę kremówkę i kwaśną śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Dno dość gęsto ponakłuwać widelcem. Zapiekać ciasto w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż będzie złociste. (Niestety, boki ciasta lubią "spływać", więc wkładam do środka obręcz zrobioną z kartonu, która utrzymuje ciasto na swoim miejscu, albo po prostu w połowie pieczenia wyjmuję na moment ciasto i łyżką ustawiam na wpół upieczone boki na swoje miejsce – później już się trzymają;) 

Na zapieczony spód wyłożyć mięsno-warzywny farsz. Całość zalać jajeczno-śmietanową zalewą. Wierzch posypać odłożoną resztką mięsa – niech się upiecze na chrupiąco :) 
Piec w 200 stopniach przez ok. 50 minut. 
Upieczone, gorące quiche można posypać startym serem pecorino.

 Photobucket

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Taki quiche zdecydowanie trafia w mój smak! Farsz jest niezwykle zróżnicowany i kolorowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne danie :). Ma wszystko co najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Quiche to świetny pomysł na tzw. "czyszczenie" lodówki. Można je przyrządzić na tak wiele sposobów. Wersja farszu, którą zaprezentowałaś brzmi bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, nie spotkalam sie jeszcze z wersja z miesem! Jak dynia i ser owczy, to na pewno wegetariansko. Ale bardzo, bardzo mi sie podoba!

    Dziekuje za kolejne, wspolne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. smak pewnie nieziemski:)
    już sobie go wyobrażam
    poezja:D

    OdpowiedzUsuń