Obsługiwane przez usługę Blogger.

Azerbejdżan. Sałatka ziemniaczana z granatem

By 17:32 , , ,

Przyznam, że na początku byłam dość podejrzliwa co do tej sałatki. Ziemniaki i granat – kto to widział?
Ale jednak ciekawość wzięła górę ;)
No i... To jest smaczne! Naprawdę! Gdyby nie ten granat, sałatka byłaby mdła. A tak – i wygląda, i smakuje ciekawie :) Słowo daję, te ziarenka granatu pasują chyba do wszystkiego.

To – dziwne dla nas – połączenie składników nie jest przypadkowe. Sałatka pochodzi z kuchni Azerbejdżanu i łączy w sobie wpływy rosyjskie (ziemniaki) i arabskie (granat) pokazując poniekąd skomplikowaną historię tego rejonu, które niezależnym państwem jest dopiero od 1991 roku.
 
 
 
"NAR SALATI" - SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z GRANATEM
(na 2-3 porcje)
  • 500 g ziemniaków
  • ½ niedużej czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki jogurty greckiego,
  • 1 łyżka majonezu
  • sporo posiekanej kolendry i/lub koperku, 
  • ziarenka z ½ granatu, 
  • sól i pieprz 
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z cebulką pokrojoną w piórka, zieleniną i majonezem. Doprawić do smaku. Posypać ziarenkami granatu. 
 
(przepis znaleziony na blogu grumków, lekko zmienione proporcje)
 


 


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Uwielbiam wszystkie "niepoprawne" łączenia smaków. Grunt to zachować otwarty umysł i chęć odkrywania

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz mi smakuje, zrobie jak tylko kupie granata :)

    Whychuck ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis a granat jest pyszny oczywiście to kwestia gustu, ale chętnie wypróbuje taką sałatkę

    OdpowiedzUsuń