Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka kurczaka pieczone z figami

By 00:01 , ,

Bardzo oryginalny i dość wykwintny pomysł na kurczaka. Można śmiało serwować w niedzielę :) Sos na bazie czerwonego wina jest bardzo aromatyczny, a pieczone figi smakują po prostu super :) 
Przepis znalazłam w książce „Podróże kulinarne. Kuchnia grecka”. Moją modyfikacją było dodanie miodu do sosu, ale jeśli ktoś woli bardziej „wytrawne” smaki, można go pominąć. Jako dodatek do kurczaka podałam kuskus i wydaje mi się, że najbardziej on tu pasuje :) 

Photobucket 

UDKA KURCZAKA PIECZONE Z FIGAMI 
(na 4 porcje) 
8 udek kurczaka (u mnie 4 udka + 4 podudzia),
4 lub 8 świeżych fig (po 1 lub po 2 na porcję), 
2 średnie cebule, 
6 ząbków czosnku, 
1 ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina, 
2 łyżki mąki, 
1 łyżeczka mielonego kminku, 
½ łyżeczki pieprzu cayenne, 
1 łyżeczka mielonej kolendry, 
2 liście laurowe, 
1 łyżka miodu, 
2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 
oliwa do smażenia (nie z pierwszego tłoczenia), 
sól i pieprz, 
natka pietruszki 

Z udek usunąć skórę. W miseczce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, szczyptą pieprzu, kminkiem, kolendrą i pieprzem cayenne. Obtoczyć w tej mieszance kurczaka i obsmażyć z obu stron na oliwie. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, a na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w talarki cebule i posiekane ząbki czosnku. Cebulę z czosnkiem przełożyć do mięsa. Włożyć tam także figi w całości i liście laurowe. Zalać winem. 
Piec przez godzinę w 180 stopniach, 2 lub 3 razy obracając mięso i figi, aby nie wyschły. 
Gdy kurczak będzie upieczony, z naczynia zlać cały płyn do rondelka, dodać miód, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Mąkę kukurydzianą rozmieszać w małej ilości zimnej wody i wlać do sosu, intensywnie mieszając. Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje. Polać nim kurczaka i posypać natką pietruszki. 


 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. ale ja lubię te Twoje przepisy :D kolejny, który dodaję do zakładek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i tak też musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne te udka. :) Z figami, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. z figami? nie jadłam.
    ale figi lubię, więc pewnie niedługo skosztuję.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Warto figi pokroić na połówki lub na ćwiartki, dodać kawałki białej papryki i ćwiartki białej cebuli. Do wina kilka listków laurowych :)

    OdpowiedzUsuń