Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z szynką i papryką (GP Korei)

By 00:02 , , , ,

Gdyby nie sezamowa nuta, ten makaron przypominałby zwykły studencki obiad. Ot, trochę szynki, marchewki i papryki. Ale jednak sezam, chili i sos sojowy czyni to danie aromatycznym i orientalnym :) 
Ten prosty i szybki przepis kuchni koreańskiej to bardzo dobry pomysł na zagospodarowanie szynki, więc jednak jakaś tam ekonomia-gastronomia jest ;) 
Warto spróbować. 

Przepis znalazłam na blogu grumków, ja odrobinę go tylko zmodyfikowałam, nieco zmieniając proporcje wg własnych upodobań i zagęszczając sos, by nie był wodnisty, a ładnie ‘oblepił’ warzywa :) 

Photobucket 

MAKARON Z SZYNKĄ I PAPRYKĄ PO KOREAŃSKU 
(na 4 porcje)
400g makaronu (u mnie cienkie wstążki), 
300g szynki w kawałku, 
2 średnie marchewki, 
1 duża zielona papryka, 
2 łyżki oleju, 
200ml wody, 
2 łyżeczki puree z chili (użyłam pasty sambal oelek), 
3 łyżki sosu sojowego, 
1 łyżeczka cukru, 
½ łyżeczki oleju sezamowego, 
1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej, 
4 łyżeczki nasion sezamu 

Nasiona sezamu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat. Szynkę i paprykę pokroić w paseczki, obraną marchewkę w słupki. Na oleju podsmażyć warzywa i szynkę. Z wody, puree z chili, sosu sojowego, cukru, oleju sezamowego i mąki kukurydzianej przygotować sos. Wlać sos do warzyw z szynką i gotować chwilę, mieszając. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wyłożyć na talerze. Na makaronie rozłożyć szynkę i warzywa w sosie. 
Każdą porcję posypać sezamem. 



Może zainteresuje Cię również

3 komentarze