Makaron z szynką i papryką po koreańsku
Gdyby nie sezamowa nuta, ten makaron przypominałby zwykły studencki obiad. Ot, trochę szynki, marchewki i papryki. Ale jednak sezam, chili i sos sojowy czyni to danie aromatycznym i orientalnym :)
Ten prosty i szybki przepis kuchni koreańskiej to bardzo dobry pomysł na zagospodarowanie szynki, więc jednak jakaś tam ekonomia-gastronomia jest ;)
Warto spróbować.
Przepis znalazłam na blogu grumków, ja odrobinę go tylko zmodyfikowałam, nieco zmieniając proporcje wg własnych upodobań i zagęszczając sos, by nie był wodnisty, a ładnie ‘oblepił’ warzywa :)
MAKARON Z SZYNKĄ I PAPRYKĄ PO KOREAŃSKU
(na 4 porcje)
- 400 g makaronu (u mnie cienkie wstążki),
- 300 g szynki w kawałku,
- 2 średnie marchewki,
- 1 duża zielona papryka,
- 2 łyżki oleju,
- 200 ml wody,
- 2 łyżeczki puree z chili (użyłam pasty sambal oelek),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki oleju sezamowego,
- 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej,
- 4 łyżeczki nasion sezamu
Nasiona sezamu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat. Szynkę i paprykę pokroić w paseczki, obraną marchewkę w słupki. Na oleju podsmażyć warzywa i szynkę. Z wody, puree z chili, sosu sojowego, cukru, oleju sezamowego i mąki kukurydzianej przygotować sos. Wlać sos do warzyw z szynką i gotować chwilę, mieszając. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wyłożyć na talerze. Na makaronie rozłożyć szynkę i warzywa w sosie.
Każdą porcję posypać sezamem.
3 komentarze
fajne:)
OdpowiedzUsuńSmakowite zdjęcie!:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł i ładne podanie :) zachęca... i kusi...
OdpowiedzUsuń