Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z szynką i papryką po koreańsku

By 00:02 , , , ,

Gdyby nie sezamowa nuta, ten makaron przypominałby zwykły studencki obiad. Ot, trochę szynki, marchewki i papryki. Ale jednak sezam, chili i sos sojowy czyni to danie aromatycznym i orientalnym :) 
Ten prosty i szybki przepis kuchni koreańskiej to bardzo dobry pomysł na zagospodarowanie szynki, więc jednak jakaś tam ekonomia-gastronomia jest ;) 
Warto spróbować. 

Przepis jest wypadkową receptury znalezionej na blogu grumków oraz przepisów na japchae, czyli klasyczny koreański makaron z wołowiną i warzywami :) 



MAKARON Z SZYNKĄ I PAPRYKĄ PO KOREAŃSKU 
(na 4 porcje)

  • 280-300 g makaronu azjatyckiego (użyłam makaronu z tzw. zupek chińskich, oczywiście bez załączonych chemicznych przypraw), 
  • 250 g szynki wieprzowej w kawałku, 
  • 2 średnie marchewki, 
  • 1 duża zielona papryka, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 2 łyżeczki sosu sambal oelek,
  • 4-5 łyżek sosu sojowego, 
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego, 
  • 4 łyżeczki nasion sezamu 

Nasiona sezamu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat. 
Szynkę i paprykę pokroić w paseczki, obraną marchewkę w słupki. 
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu albo zalać wrzątkiem i odczekać zalecaną ilość minut. Odcedzić.
Na oleju podsmażać warzywa i szynkę przez ok. 3-4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną a szynka się zarumieni. Dodać makaron, sos sambal oelek, sos sojowy, syrop klonowy i olej sezamowy. Dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze minutę. W razie potrzeby można dodać więcej sosu sojowego - do smaku. Na koniec posypać sezamem.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze