Obsługiwane przez usługę Blogger.

Iran. Perska sałatka z ogórkiem i figami

By 16:37 , , , ,

Sezon na figi trwa od września do mniej więcej końca października. To właśnie teraz można kupić najtańsze owoce (aczkolwiek do tanich i tak nie należą – ze względu na to, że łatwo się psują i są nietrwałe). 
Wczoraj na drugie śniadanie zrobiłam smaczną sałatkę perską z figami i daktylami. W Iranie te owoce są powszechnie uprawiane i smakiem na pewno przewyższają te, które możemy kupić w sklepach... no ale ;) 

Photobucket 

PERSKA SAŁATKA Z OGÓRKIEM I FIGAMI 
(dla 2 osób) 
½ główki sałaty lodowej, 
¼ czerwonej cebuli, 
1 pomidor, 
½ długiego ogórka, 
4-5 świeżych daktyli (dałam suszone), 
2 dojrzałe, świeże figi 

Sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, ½ ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i ułożyć w misce. Cebulę drobno posiekać. Pomidor i figi umyć, ogórek obrać, wszystko razem z daktylami pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski z sałatą. 
Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. 


(wg przepisu z książki "Dynia na różne sposoby")


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. O kuchni z Iranu prawie nic nie wiem, ale ta sałatka jest zachęcająca, jeśli wszystkie potrawy są takie, to musi to być naprawdę inspirująca kuchnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, figi, figi- jak ja je uwielbiam! Fajna sałatka, bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie znam tej sałatki z Iranu (bo mąż zawsze zje swieze figi zanimi sie je do czegokolowiek doda) ale co do owoców sie zgadzam nigdzie w zyciu nie jadlam tak soczystych owocow jak w Teheranie, a ich arbuzy sa numer jeden na swiecie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń