Kawa po indyjsku
Uwielbiam aromat kardamonu. Coś w nim takiego jest, że najnormalniej w świecie poprawia mi nastrój :) Dlatego gdy w książeczce „Sekrety kuchni indyjskiej” zobaczyłam przepis na kawę z kardamonem, wiedziałam, że muszę ją przygotować. I chociaż zwykle nie słodzę kawy ani herbaty, dla indyjskiego napoju zrobiłam wyjątek :) pyszne!
(na 2 porcje)
2-3 łyżeczki zmielonej kawy,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody,
1 strąk zielonego kardamonu,
2 łyżeczki cukru
Wodę z mlekiem doprowadzić do wrzenia. Dodać bardzo drobno zmieloną kawę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać rozgniecione ziarenka ze strączka kardamonu i cukier. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Przelać kawę przez gęste sitko i rozlać do szklanek.
8 komentarze
ale mi zapachniało :)
OdpowiedzUsuńPrawie codziennie piję kawę z cynamonem i kardamonem - pycha:)
OdpowiedzUsuńI taką kawkę bym sobie wypiła :)
OdpowiedzUsuńPyszna kawa. Ja też jestem miłośniczką kardamonu.
OdpowiedzUsuńKawa z kardamonem jest wspaniała. Polecam wszystkim którzy jeszcze nie próbowali. Zastanawiam się czy nie wprowadzić do oferty naszej kawiarni.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.rodzinka-cafe.pl
Mmmm.... Brzmi pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńKocham kardamon i inne korzenne przyprawy, a Indie, Tajlandia, Bali to moje małe marzenie podróżnicze. Mam nadzieje, ze kiedyś napiję się prawdziwej indyjskiej kawy. A póki co zrobię moją ulubioną lavazzę według Twojego przepisu. Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuń