Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szwecja. Kålpudding

By 17:47 , , , ,

Kålpudding to bardzo popularna w Szwecji zapiekanka z mięsa i kapusty. Trudno nie oprzeć się skojarzeniu z naszą polską „zapiekanką gołąbkową” czyli najleniwszą wersją gołąbków :) 
Przepisów na kålpudding jest mnóstwo i niemal każda szwedzka gospodyni ma jakieś swoje triki :) Podstawą jest oczywiście mięso mielone (najczęściej wieprzowo-wołowe, ale czasem używa się też np. mięsa z dzika) i pokrojona kapusta doprawiona sosem sojowym i ciemnym syropem. Ciemny syrop, jak przypuszczam, to melasa, ale może ją zastąpić cukier – ja użyłam ciemnego cukru dark muscovado o melasowym aromacie. Do mięsa dodaje się sporo mleka lub bulionu mięsnego, co sprawia, że surowa masa mięsna jest rzadka, ale po upieczeniu soczysta. Są przepisy zawierające wymieszany z mięsem ryż (choć to rzadkość), podsmażoną cebulkę, bułkę tartą albo nawet anchovies. Sami widzicie, możliwości jest mnóstwo :) 
Upieczony kålpudding podaje się najczęściej z gotowanymi ziemniakami, sosem pieczeniowym i kleksem borówki lub żurawiny – tak samo jak słynne klopsiki szwedzkie. 

Ja skorzystałam z bardzo przystępnie napisanego przepisu z tego bloga. Efekt zaskoczył nawet mnie – sam kålpudding jest bardzo smaczny, a w połączeniu z sosem i dżemem borówkowym smakuje po prostu super :) Na pewno będę wracać do tego dania. 

Photobucket 

KALPUDDING 
(na 8 porcji)
1,5 kg kapusty, 
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 
2 litry bulinou warzywnego, 
3 jajka, 
300ml mleka lub śmietany (dałam mleko), 
1 czerwona cebulka, 
2-3 ząbki czosnku, 
3 łyżki sosu sojowego, 
2 łyżki ciemnego syropu (dałam 3 łyżki brązowego cukru), 
majeranek, tymianek, oregano, 
sól i pieprz, 
olej do smażenia 

Sos: 
500ml mocnego bulionu wołowego, 
3 łyżki mąki, 
2 łyżki masła, 
250g wędzonego boczku 
½ szklanki śmietanki kremówki, 
sól i pieprz 

+ dodatkowo dżem borówkowy lub żurawinowy do mięs 

Piekarnik nagrzać do 250 stopni. 
Kapustę drobno pokroić i gotować przez 6-7 minut w bulionie warzywnym. Odcedzić, przełożyć do miski i wymieszać z sosem sojowym i syropem (lub cukrem). 
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. 
W misce wymieszać mięso mielone razem z jajkami, mlekiem, podsmażoną cebulą, solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszać. Masa wyjdzie dość rzadka. 
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem. Ułożyć na dnie połowę kapusty, tworząc dolną warstwę. Następnie wyłożyć masę mięsną, wyrównując powierzchnię. Na wierzchu rozprowadzić resztę kapusty. 
Naczynie z zapiekanką włożyć do pieca i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec przez godzinę. 

Przygotować sos: Z upieczonej zapiekanki zlać wytworzony wywar i wymieszać go z bulionem wołowym. Boczek drobno posiekać i podsmażyć go w rondelku na maśle. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas intensywnie mieszając trzepaczką, wlać bulion i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Kalpudding podawać z sosem i dżemem borówkowym oraz gotowanymi ziemniakami (ewentualnie z ryżem). 


Świat kapusty

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Mniam, uwielbiam takie zapiekanki, ja mam w planach norweską zapiekanką z kapusty i baraniny, tylko muszę kupić gdzieś dobre mięsko ;) Chyba dobrą porę roku wybrałam na tę akcję, bo większość tych skandynawskich dań najlepiej smakuje w takie zimne dni jak dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł a ja bardzo lubię zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesujący przepis, aż się same ręce rwą do gotowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka fajna ta zapiekanka! Nigdy o takiej nie słyszałam. Cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis.

    Tutaj w sklepach widziałam w buteleczkach coś, co się nazywa właśnie ciemny syrop, ale nigdy go nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń