Obsługiwane przez usługę Blogger.

Spaghetti all'arrabbiata

By 13:23 , , , , ,

Makaron z pomidorowym sosem arrabbiata to jedno z najpopularniejszych włoskich dań. „Arrabbiato” oznacza nic innego jak „wściekły” – i takiż właśnie ma być ten sos: wściekle pikantny :) Niektóre składniki mogą się różnić w zależności od wersji przepisu (cebula, natka pietruszki zamiast bazylii), ale papryczki chili muszą być obowiązkowo. Ten łatwy do przygotowania sos można podawać z różnymi rodzajami makaronu. Najczęściej spotykany jest penne, ale równie dobrze sprawdzi się np. w spaghetti. 

spaghetti arrabbiata

SPAGHETTI ALL’ARRABBIATA 
(na 4 porcje) 
400g makaronu spaghetti, 
1 cebula, 
2 ząbki czosnku, 
1 puszka pomidorów, 
300g świeżych dojrzałych pomidorów, 
2-3 czerwone papryczki chili, 
4 łyżki oliwy, 
liski bazylii, 
sól i pieprz, 
2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)

Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryczki chili przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. 
 Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę, czosnek i papryczki chili. Dodać świeże pomidory i gotować ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. 
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z sosem i listkami bazylii. 
Każdą porcję można posypać odrobiną parmezanu.




(inspirowane przepisem z magazynu „To jest pyszne” 2/2011)

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze