Obsługiwane przez usługę Blogger.

Norwegia. Riskrem

By 00:02 , , ,

Kto lubi wszelkie ryżowe desery (jak ja!), koniecznie powinien spróbować riskrem, czyli popularnego w Norwegii słodkiego kremu z ryżem i śmietanką, obowiązkowo polanego czerwonym kisielem :) 
Pycha! 
I mimo że jest dość kaloryczny, to jest też bardzo sycący, więc trudno zjeść go dużą ilość :) 

Tym słodkim wstępem rozpoczynam moją kulinarną wędrówkę po krajach skandynawskich, zainicjowaną przez akcję Ani pt. ”Kuchnia skandynawska” :) 

norweski deser ryżowy

RISKREM 
(ok. 5-6 porcji) 

  • 1 szklanka ryżu kleistego, 
  • ok. 4 szklanki tłustego mleka, 
  • szczypta soli, 
  • 300 ml śmietanki kremówki, 
  • ½ szklanki cukru pudru, 
  • 1 szklanka syropu malinowego, 
  • 1 szklanka zimnej wody, 
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 


Ryż wsypać do rondla z grubym dnem (a najlepiej do garnka z tzw. płaszczem wodnym – nigdy się nie przypala ;) , dodać szczyptę soli, wlać mleko i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż zupełnie zmięknie i rozgotuje się. W razie potrzeby dolać więcej mleka, ale rozgotowany ryż powinien być gęsty. 
Przestudzić. 
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Delikatnie wymieszać łyżką z przestudzonym ryżem. Przełożyć do salaterek i włożyć do lodówki. 
W tym czasie wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną i syropem malinowym. Zagotować, cały czas mieszając, aż powstanie dość rzadki kisiel (ja przesadziłam trochę z mąką i wyszedł mi gęsty ;) 
Tuż przed podaniem polać ryż kisielem. 


(przepis od Vidar z forum CinCin)

 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Prezentuje się bardzo...kremowo :) I zaintrygowała mnie ta polewa z kisielu, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam w akcji skandynawskiej! Ja też inauguruję ją dzisiaj deserem ;) Bardzo lubię kuchnię skandynawską, właśnie za takie nietypowe połączenia, a jednocześnie takie proste do przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj uwielbiam takie kremowe słodkie ryżowe desery :) kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U moich tesciow jemy z dzemem truskawkowym :) Obowiazkowe deser w Wigilje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W Norwegii riskrem je sie z sosem truskawkowym lub malinowym. Nie z kisielem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może jedzą tak lub tak? Podałam źródło przepisu, jego autorka mieszka w Norwegii :)

      Usuń