Obsługiwane przez usługę Blogger.

Dania. Fricassee z kurczaka

By 10:13 , ,

Po norweskim deserze ryżowym i szwedzkich babeczkach, pora odwiedzić kulinarnie Danię :) Tym razem nie na słodko, lecz obiadowo. Bardzo spodobał mi się przepis na fricassee z kurczaka, który znalazłam na blogu grumków. Słowo fricassee wywodzi się z języka francuskiego i określa potrawki z sosem zaciąganym śmietaną i żółtkami. Ponieważ był w Polsce okres, kiedy wszystko co francuskie było bardzo modne, na polskich stołach również gościły „frykacze”. 
To danie jest jednak typowo duńskie i w oryginale nazywa się „Honsefrikassé”. Ja wprowadziłam kilka drobnych modyfikacji: zmniejszyłam ilość składników, by było to danie dla 4 osób, a nie całej armii, zmniejszyłam też zdecydowanie ilość masła :) Ostatecznie danie wyszło bardzo, bardzo smaczne (chociaż może wizualnie nie jest najpiękniejsze) – winno-pieczarkowy sos smakuje naprawdę super :) 

 

FRICASSEE Z KURCZAKA 
(dla 4 osób) 
1,8 kg kurczaka pokrojonego na porcje (umnie udka + podudzia), 
4 łyżki masła, 
ok. 10 perłowych cebulek, 
¼ bulwy selera, 
1 szklanka białego wina,
225g pieczarek, 
2 łyżki mąki, 
1 żółtko, 
1/3 szklanki śmietanki 18% do sosów (słodkiej, z kartonika), 
1 łyżka oleju, 
posiekana natka pietruszki, 
szczypiorek 
sól i pieprz 

Seler obrać i pokroić w słupki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. 
Kawałki kurczaka umieścić w dużym, głębokim rondlu, dodać cebulki perłowe, seler, 1 łyżkę masła i wlać 1 szklankę wody. Przykryć i dusić ok. 25minut. 
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pieczarki. Dodać je do kurczaka i wlać wino. Dusić 20 minut. 
W tym czasie w rondelku stopić resztę masła. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę – nie dopuścić do zbrązowienia. 
Z rondla z mięsem zlać płyn, zostawiając w środku kurczaka, pieczarki i warzywa. Płyn stopniowo wlewać do zasmażki i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Śmietankę wymieszać z żółtkiem i wlać do sosu, intensywnie mieszając. Dodać natkę pietruszki i szczypiorek. Powstały sos wlać do kurczaka, ewentualnie jeszcze raz podgrzać, jeśli trzeba. Gotowe :) 
Fricassee można podawać razem z ziemniakami i sałatką lub surówką. 


Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. To takie malutkie białe cebulki, one są sprzedawane marynowane w słoiczkach, zwykle w sklepach obok innych marynat. Najczęściej wykorzystuje się je do sałatek, koreczków albo pikantnych zakąsek :)

      Usuń
  2. Wygląda świetnie, dzięki Tobie ja też zajrzałam do Grumków i znalazłam tam norweskie kotleciki z buraków na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często zaglądam do Grumków, to prawdziwa skarbnica przepisów z innych krajów :)

      Usuń
  3. Smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak kurczak i pieczarki... to najlepsze połączenie pod słońcem. A jeszcze w takim wykonaniu wydaje się być wręcz idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj szkoda, że z selerem. Bo mam uczulenie na niego :(

    OdpowiedzUsuń