Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety à la caprese

By 00:01 , ,

Te kotlety robiłam już jakiś czas temu, kiedy jeszcze trwał sezon na pomidory. Teraz coraz trudniej jest kupić smaczne, ale póki jeszcze jest to możliwe, polecam wypróbować pyszne kotlety, których sposób wykonania luźno nawiązuje do znanej sałatki caprese. Bazyliowe pesto i oliwki dodają dodatkowego aromatu. Polecam :) Przepis pochodzi z magazynu „Sól i pieprz”. 

Photobucket 

KOTLETY A LA CAPRESE 
(na 4 porcje)
4 kotlety wieprzowe (ze schabu lub szynki), 
2-3 pomidory, 
1 kulka mozzarelli, 
2 łyżki zielonego pesto, 
3-4 łyżki oliwek (zielone lub czarne) 
sól i pieprz, 
oliwa do smażenia (nie z pierwszego tłoczenia) lub olej, 
świeża bazylia 

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Kotlety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie z obu stron. Przełożyć lekko natłuszczonego do naczynia żaroodpornego. Każdy kotlet posmarować łyżeczką pesto, na nim ułożyć plasterki pomidorów i mozzarelli. Na wierzchu rozsypać pokrojone oliwki. Oprószyć solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). 
Piec ok. 10 -15 minut, aż ser się stopi. 
Gotowe kotlety posypać listkami bazylii. 


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Jadłam podobne z piersi kurczaka, smakowały mi. Ze schabem na pewno równie dobrze smakuje :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń