Pieczony camembert ze śliwkami
Mini-fonude z sera camembert, którego smak podkręcają duszone w alkoholu śliwki węgierki. Stopiony ser, wraz z zapieczonymi grzankami z bagietki, stanowi idealną przystawkę lub wstęp do romantycznej kolacji we dwoje ;)
PIECZONY CAMEMBERT ZE ŚLIWKAMI
(przepis na 2 porcje)
- 1 duży lub 2 mniejsze serki camembert,
- garść śliwek węgierek,
- ok. 50ml cydru lub calvadosu (ewentualnie białego wytrawnego wina),
- świeżo mielony pieprz,
- bagietka
Ser camembert wyjąć z opakowania i owinąć w papier do pieczenia; jeżeli serek posiada drewniane opakowanie, to wówczas włożyć ser wraz z papierem do tego opakowania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut, aż ser będzie bardzo miękki. Po około 10 minutach ułożyć na ruszcie piekarnika bagietkę pokrojoną na kromki. W tym czasie śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na połówki. Umieścić na patelni, podlać cydrem lub calvadosem, oprószyć pieprzem i dusić około 8-10 minut, aż owoce zmiękną. Gdy ser będzie już miękki, wyjąć go z piekarnika i ostrym nożem naciąć na krzyż. Na środku umieścić śliwki. Podawać z chrupiącymi grzankami z bagietki.
1 komentarze
Musiało smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuń