Obsługiwane przez usługę Blogger.

Vanilice

By 00:25 , ,

Vanilice to tradycyjne serbskie kruche ciasteczka. Przełożone dżemem, obtoczone w cukrze pudrze, skrywają w sobie delikatnie waniliowy aromat. 
Według tradycyjnej receptury przygotowuje się je na smalcu, jednak w obecnych czasach smalec najczęściej zastępowany jest margaryną, a czasami masłem. Ja zwykle nie używam smalcu w swojej kuchni, ale tak się złożyło, że na potrzeby przygotowania kilku tradycyjnych węgierskich potraw zakupiłam niedawno kostkę i zostało mi go ponad połowa. Początkowo byłam dość sceptyczna, ponieważ ciasto na smalcu nie chciało się zagniatać i strasznie się kruszyło. Świeżo upieczone ciasteczka były za to niesamowicie delikatne, kruche i sypkie, aczkolwiek trochę czuć było w nich ten smalec, co studziło mój zachwyt. Na drugi dzień po upieczeniu ciasteczka stały się znakomite – smalec absolutnie i w ogóle nie był wyczuwalny. Ciasteczka nieco nawilgły od dżemu i stały się fantastycznie kruche i bardzo, bardzo smaczne – po prostu idealne w swojej prostocie. 


VANILICE 
  • 250g mąki, 
  • 100g smalcu (ewentualnie margaryny lub masła), 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 żółtko, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • dowolny dżem lub marmolada (najczęściej używa się dżemu morelowego), 
  • cukier puder do obtoczenia, 
  • ½ laski wanilii (opcjonalnie) 

Smalec (lub masło czy margarynę) ogrzać do temperatury pokojowej, a gdy będzie miękki, zmiksować razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Następnie dodać żółtko, ponownie zmiksować, po czym wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, po czym rozwałkować je na podsypanym mąką blacie na grubość 5-7mm (jeśli ciasto jest na smalcu, może się trochę rozpadać). Za pomocą kieliszka do wina lub zakrętki wyciąć kółka o średnicy około 4 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15 minut, aż ciasteczka zaczną robić się złociste. 
Upieczone ciastka odstawić do lekkiego przestudzenia, a gdy nie będą już gorące, smarować je dżemem i składać po dwa. Odstawić na kilka godzin, a gdy dżem się zestali, obtoczyć je starannie w cukrze pudrze. Do cukru pudru można dodać ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii, wówczas ciasteczka będą jeszcze bardziej aromatyczne. 
Ciastka najsmaczniejsze są na drugi-trzeci dzień.

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. ciekawe ciasteczka, które kuszą niesamowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne ciasteczka! :)
    Prezentują się fantastycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niesamowicie apetycznie, coś mi świta w głowie, że gdy byłam mała, babcia kupowała mi takie kruchutkie, delikatne ciastka obsypane cukrem pudrem. Tym bardziej uśmiecham się do Twoich :) A co do smalcu - słyszałam, że szarlotka na nim wychodzi wspaniała. Ktoś potwierdzi informację ;)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak ciasto z dodatkiem smalcu jest bardzo delikatne.Pozdrawiam Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej kruche ciastka jakie jadłam! przepyszne!

      Usuń