Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z oscypkiem, kurkami i dressingiem żurawinowym

By 13:30 , , ,

Smaczna, jesienna sałatka łącząca w sobie słonego oscypka, kurki, chrupiące orzechy włoskie i lekko słodkawy dressing na bazie dżemu żurawinowego. Sezon na kurki już wprawdzie minął, ale z powodzeniem można użyć na przykład mrożonych, ja użyłam kurek marynowanych i te również świetnie się spisały. Jako dodatek do tej sałatki można także podać chrupiące grzanki albo paluszki grissini. 



SAŁATKA Z OSCYPKIEM, KURKAMI I DRESSINGIEM ŻURAWINOWYM 
(przepis na 3 porcje) 
  • 100g roszponki (lub pół na pół roszponki i sałaty lodowej), 
  • 3 małe oscypki lub 90-100g dużego, 
  • ok. 150g marynowanych kurek (lub mrożonych; w sezonie można użyć świeżych),
  • ½ szklanki orzechów włoskich, 
  • ½ małej czerwonej cebuli, 
  • 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy, 
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 
  • 1 łyżka dżemu żurawinowego, 
  • pieprz i sól 

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać ładny zapach. 
Roszponkę umyć i delikatnie osuszyć na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty. 
Marynowane kurki osączyć z zalewy (świeże lub mrożone poddusić na łyżce masła przez około 5 minut). 
Roszponkę umieścić w misce, dodać kurki, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony na cienkie płatki oscypek i orzechy. 
Olej, ocet jabłkowy i dżem żurawinowy wymieszać ze sobą, dodając, pieprz i odrobię soli do smaku. Tak powstałym dressingiem polać sałatkę i delikatnie przemieszać. 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze