Obsługiwane przez usługę Blogger.

Naleśniki bretońskie

By 12:39 , , ,

Galette to nazwa zarówno słodkiego rustykalnego ciasta, jak i naleśnika z mąki gryczanej, podawane z różnymi wytrawnymi nadzieniami. Naleśniki te pochodzą z Bretanii, obszaru Francji najbardziej wysuniętego na zachód, choć aktualnie potrawa ta jest popularna w całym kraju. 
Nadzienie naleśników może być przeróżne, często stosuje się rozmaite żółte sery, wędliny, ricottę lub wędzonego łososia. Najbardziej popularna wersja to tzw. galette complète, czyli naleśnik nadziewany szynką, serem i jajkiem. Jajko to w oryginalnej wersji powinno być sadzone bezpośrednio na smażącym się naleśniku, ale przyznam szczerze, że mnie ta sztuka się nie udała, bo białko nie chciało się ściąć bez przypalenia naleśnika u dołu (mimo zmniejszenia ognia do prawie minimum). Dlatego po nieudanej próbie postanowiłam trochę oszukać i usmażyć jajka osobno na patelni ;) 
Takie naleśniki są bardzo smaczne i naprawdę nieźle sycące. W przyszłości na pewno wypróbuję też inne wersje nadzienia :)

Photobucket
bretońskie galettes
  

NALEŚNIKI BRETOŃSKIE
(przepis na 4 sztuki) 
  • 2/3 szklanki mąki gryczanej, 
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jaja, 
  • 1 szklanka cydru, 
  • ½ szklanki mleka, 
  • szczypta soli, 
  • masło klarowane do smażenia 

dodatki: 
  • 4 jajka, 
  • 8 plasterków szynki, 
  • 150g żółtego sera (np. emmentaler), 
  • świeżo mielony pieprz 

Obie mąki, jajka, cydr, mleko i sól wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut i ponownie zamieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać jeszcze trochę cydru lub mleka. Przygotować dodatki. Jajka usmażyć na patelni, na odrobinie masła, tak aby białko było ścięte, a żółtko nadal płynne. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mocno rozgrzaną patelnię posmarować masłem klarowanym. Wylać chochelkę ciasta i równomiernie rozprowadzić. Gdy naleśnik zetnie się z jednej strony, podważyć go szeroką łopatką i obrócić. Natychmiast nałożyć na środek naleśnika 2 plastry szynki i 1 sadzone jajko, dookoła obłożyć startym serem. Za pomocą łopatki złożyć kolejno cztery boki naleśnika do środka. Zdjąć naleśnik na talerz, oprószyć pieprzem. W ten sam sposób przygotować pozostałe naleśniki. 


Francja od kuchni - konkurs!

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Świetne naleśniki ! Nie znałam takich. Podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również ich nie znałam, a wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń