Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka nicejska

By 10:37 , , ,

Sałatka nicejska to chyba najbardziej znana francuska sałatka. Obok sałatki cezara i caprese, to w zasadzie klasyka kulinariów :) 
Podstawowymi składnikami sałatki nicejskiej są jajka gotowane na twardo, tuńczyk, pomidory i oliwki. Według najbardziej ortodoksyjnych zasad, w sałatce tej nie powinny znajdować się żadne gotowane warzywa, jednakże w praktyce większość sałatek nicejskich serwowanych w restauracjach zawiera gotowaną fasolkę szparagową i ziemniaki. Sałatkę nicejską w wersji z fasolką i ziemniakami najlepiej jest zrobić wczesnym latem, by użyć najsmaczniejszych, młodych warzyw. Z tego powodu ja zdecydowałam się na tę bardziej ortodoksyjną wersję ;) W zamian za to, użyłam steku z tuńczyka zamiast tuńczyka z puszki. 
Sałatka nicejska jest nie tylko bardzo smaczna, ale i sycąca, dlatego stanowi idealną, pełnowartościową kolację lub lunch :) 


SAŁATKA NICEJSKA 
(przepis na 2 porcje) 
  • 2 duże garści roszponki (można też użyć mini sałaty rzymskiej), 
  • 2 kawałki steku z tuńczyka po ok. 100-120g, 
  • 2 jajka, 
  • garść pomidorków koktajlowych, 
  • 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 
  • 2-3 łyżeczki kaparów, 
  • ¼ czerwonej cebuli, 
  • oliwa, 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon, 
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz 

Roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. 
Jajka ugotować na twardo lub półtwardo, obrać i pokroić w ćwiartki. 
Steki z tuńczyka oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy (najlepiej na patelni grillowej), pamiętając, że tuńczyk smaży się szybko (wystarczy po ok. 1-1,5 minuty z każdej strony). 
Pomidorki przekroić na połówki, oliwki osączyć z zalewy, cebulę pokroić w piórka. 
Na roszponce ułożyć wszystkie składniki sałatki – tuńczyka można uprzednio delikatnie rozdzielić na mniejsze kawałki. 
3 łyżki oliwy, sok z cytryny i musztardę wymieszać, aż powstanie jednolity sos. Doprawić go solą i pieprzem. Tak powstałym dressingiem skropić obie porcje sałatki i od razu podawać. 



 Francja od kuchni - konkurs!

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze