Chleb dyniowy
Na zakończenie „Festiwalu Dyni” u Bei, przedstawiam Wam przepis na piękny i całkiem okazały chleb dyniowy. Jest to moje trzecie podejście do tego wypieku, w poprzednich latach próbowałam innych przepisów, z których ostatecznie nie byłam całkiem zadowolona. Tym razem podejście do tego wypieku zakończyło się sukcesem :)
Chleb swój kolor zawdzięcza dodatkowi znacznej ilości dyniowego puree. Dodatkowo jest w nim sporo pestek dyni, które przyjemnie chrupią. Jeśli posiadacie olej z pestek dyni, warto również dodać odrobinę do ciasta, by wzmocnić dyniowy smak.
CHLEB DYNIOWY
- 400g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650),
- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej),
- 30g świeżych drożdży,
- 300g puree z dyni,
- ok. 50ml kefiru lub maślanki,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju z pestek dyni (lub oliwy),
- 100g pestek dyni
Drożdże wkruszyć do kubeczka, dodać cukier, odstawić na 2-3 minuty i rozetrzeć, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać kefir (lub maślankę) i wymieszać.
Obie mąki wsypać do miski. Dodać sól, olej z pestek dyni (lub oliwę) oraz kefir z drożdżami. Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite, gładkie i zacznie odklejać się od miski. Jeśli ciasto jest za twarde, dodać jeszcze nieco kefiru, a jeśli zbyt kleiste – nieco mąki (konsystencja ciasta zależy głównie od gęstości użytego puree). Na koniec dodać pestki dyni i jeszcze raz wyrobić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 45-50 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Drugą miskę lub durszlak wyłożyć ściereczka i obficie posypać mąką (można też użyć koszyka do wyrastania chleba, jeśli ktoś ma). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski/formy, złączeniem do góry. Przykryć drugą ściereczką i ponownie odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Chleb jednym sprawnym ruchem wyłożyć na blachę, jeśli się trochę rozpłaszczył, dłońmi poprawić jego kształt. Ostrym nożem zrobić na chlebie nacięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, należy go postukać – powinien wydawać głuchy dźwięk.
1 komentarze
Jeszcze nigdy nie piekłam chleba z dyni, ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuń