Obsługiwane przez usługę Blogger.

Orecchiette boscaiola

By 19:00 , ,

25 października obchodzony jest jako Światowy Dzień Makaronu. Wprawdzie niedziela nie jest w Polsce dniem, w którym zazwyczaj jada się na obiad makaron (chyba, że domowej roboty krajankę w rosole), niemniej z tej okazji, w ramach wspólnego gotowania, przygotowałyśmy razem z Emilii, Lejdi, Zuzi i Karoliny różne potrawy z makaronem w roli głównej. Ja zdecydowałam się na włoski klasyk – makaron w sosie boscaiola, w skład którego wchodzi boczek, pieczarki, parmezan i sos śmietanowy. Nie ma co, „boska Jola” nie jest zbytnio „fit”, ale i tak bardzo nam smakowała ;) 

Przy okazji warto pamiętać, że makaron nie tylko kuchnią włoską stoi, ale znany, lubiany i spożywany jest niemal na całym świecie. Po więcej makaronowych inspiracji z różnych krajów zapraszam Was do zakładki MAKARONY :) 

Photobucket
Orecchiette boscaiola
  

ORECCHIETTE BOSCAIOLA 
(2 porcje) 
  • 180g orecchiette (ja użyłam kolorowego) – można zastąpić innym dowolnym rodzajem makaronu, 
  • 70g pancetty lub plasterków wędzonego boczku, 
  • 100g pieczarek, 
  • 1 mały ząbek czosnku, 
  • 150ml śmietanki 18% lub 30% (słodkiej), 
  • ¼ szklanki startego parmezanu, 
  • świeżo mielony pieprz 

Wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na patelni (ja smażyłam bez dodatku tłuszczu). Gdy zacznie się rumienić, dodać pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze 3 minuty. Wlać śmietankę i gotować na małym ogniu 3-4 minuty, aż sos wygotuje się do połowy. Następnie dodać ser (odrobinę można zostawić do posypania makaronu) i podgrzewać jeszcze krótką chwilę, żeby ser się rozpuścił. 
W tym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z sosem na patelni. Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem (nie ma potrzeby dosalać) i dokładnie wymieszać.

Photobucket
Makaron boscaiola

Światowy Dzień Makaronu 2015

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze