Obsługiwane przez usługę Blogger.

Musaka po bułgarsku

By 19:06 , , , ,

Bułgarską musakę pierwszy raz jadłam jakieś 8 lat temu podczas wakacji w (oczywiście) Bułgarii. W wielu knajpkach podawano ją w ceramicznych, jednoporcjowych “korytkach”. Bułgarska musaka, choć inspirowana jest tą grecką, nie zawiera w sobie bakłażanów tylko ziemniaki. Kiedyś nie lubiłam bakłażanów, więc bułgarska wersja od razu przypadła mi do gustu. Dziś mogę powiedzieć, że oba warianty są bardzo smaczne i warte wypróbowania ;) 

Photobucket
Bułgarska musaka z ziemniakami


MUSAKA PO BUŁGARSKU 
(przepis na 4 porcje) 
  • 500g mielonej wołowiny (lub mięsa wieprzowo-wołowego), 
  • 2 średnie cebule, 
  • 500g ziemniaków, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
  • 2 średnie pomidory, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • spora szczypta suszonego cząbru, 
  • 200ml mleka, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 1 jajko, 
  • ok. 50g żółtego sera (użyłam goudy), 
  • odrobina oliwy do wysmarowania naczynia, 
  • sól i pieprz 

Na patelni podsmażyć razem mięso, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (ja nie dodaję tłuszczu do smażenia, wystarczy tłuszcz zawarty w mięsie). Gdy mięso się zetnie, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę w proszku, cząber oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusić bez przykrycia około 15 minut, aż nadmiar wody odparuje. 
W tym czasie ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać. 
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć plastry skrojone z 2 pomidorów. Na pomidory wyłożyć całą masę mięsno-ziemniaczaną i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut (gdyby mięso zanadto się przypiekało, można formę nakryć kawałkiem folii aluminiowej). 
Mleko dokładnie wymieszać z jajkiem i mąką, doprawiając szczyptą soli i pieprzu. Masą zalać zapiekankę, a wierzch posypać startym serem. Zapiekać jeszcze około 15-20 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. 


Photobucket
Bułgarska musaka z ziemniakami


Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. No właśnie wbrew pozorom wcale nie taka rozpusta. Przeliczyłam kalorie i wychodzi ok. 400-410 kcal na 1 porcję (zakładając użycie chudej wołowiny), która nasyci nas na długo. To wcale nie jest mega dużo jak na obiad (który powinien zapewniać ok. 35% dziennego zapotrzebowania na energię). Taka musaka zawiera też sporo białka (40g na porcję). :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam musakę pod każdą postacią <3

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam musakę , dawno nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie się prezentuje! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń