Bieraście
Bieraście to rodzaj ukraińskiej zapiekanki, która łączy w sobie składniki typowe dla kuchni słowiańskiej, jak i kuchni Bliskiego Wschodu. Połączenie ziemniaków i sosu pomidorowego z rodzynkami i orzechami na pierwszy rzut oka może wydawać się dość kontrowersyjne... Z początku i ja byłam trochę sceptyczna co do tego przepisu, ale po spróbowaniu pierwszego kęsa od razu zmieniłam zdanie. Zarówno mnie, jak i M. zapiekanka ta bardzo smakowała.
Do bieraście często używa się różnych elementów kurczaka, także tych ze skórą i kośćmi (np. skrzydełek), ja jednak zastosowałam filet z piersi, żeby wygodniej było to danie jeść.
BIERAŚCIE
(przepis na 2 porcje)
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 filet z piersi kurczaka lub ok. 250g mięsa z udek,
- 1 nieduża cebula,
- 1 solidna łyżeczka masła,
- 1 czubata łyżeczka mąki,
- ok. 150ml kwaśnej śmietany 12% (w temperaturze pokojowej),
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich,
- odrobina ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumienią. Wyłożyć na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Z patelni zlać prawie cały olej i wrzucić pokrojone w kostkę mięso i posiekaną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, smażyć, mieszając, aż mięso z wierzchu się zrumieni, a cebula lekko zmięknie. W rondelku stopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę. Smażyć na małym ogniu, mieszając, 1-2 minuty. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać – sos powinien być bardzo gęsty. Połowę sosu wymieszać z kurczakiem i cebulą, wyłożyć na ziemniaki. Posypać rodzynkami i wyłożyć resztę sosu. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut.
(przepis podpatrzony u Grumków, z moimi zmianami)
8 komentarze
coś podobnego do musaki ;)
OdpowiedzUsuńakurat mam wszystkie składniki muszę więc spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wschodni zwyczaj dodawania do wszystkiego orzechów - surówki, mięsa, sałatki - bardzo im orzechy pasuję :) Twoje danie wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńHej na wstępie powiem że jestem wielkim fanem Twoich przepisów. To na nich uczę się gotować i nie bez sukcesów zaczynam eksperymentować w kuchni. Dziękuję że tworzysz tę stronę :)
OdpowiedzUsuńA teraz meritum - przepis ciekawy i właśnie czekam cóż to z piekarnika wyjdzie, ale mam dwa pytania:
Skąd się wzięła cebula?
Gdzie powinienem dodać paprykę? :)
Bardzo przepraszam za tyle wpadek, strasznie nieuważnie pisałam ten przepis. Dopisałam cebulę do składników. Paprykę dodajemy do sosu.
UsuńDziękuję za zwrócenie uwagi oraz za tak miłe słowa :)
serdecznie pozdrawiam :)
:)
OdpowiedzUsuńOgólnie danie fajne chociaż mi wyszło strasznie mało słone, nie wiem gdzie zrobiłem błąd :) Następnym razem zrobię z papryką :)
Pozdrawiam
Cieszę się, że ogólnie smakowało :)
UsuńNigdy nie podaję precyzyjnie ilości soli do potraw, bo jest to kwestia bardzo indywidualna, najlepiej polegać na własnym wyczuciu smaku ;)
pozdrawiam!
Zrobiłam, jest świetna.
OdpowiedzUsuń