Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bieraście

By 14:13 , , ,

Bieraście to rodzaj ukraińskiej zapiekanki, która łączy w sobie składniki typowe dla kuchni słowiańskiej, jak i kuchni Bliskiego Wschodu. Połączenie ziemniaków i sosu pomidorowego z rodzynkami i orzechami na pierwszy rzut oka może wydawać się dość kontrowersyjne... Z początku i ja byłam trochę sceptyczna co do tego przepisu, ale po spróbowaniu pierwszego kęsa od razu zmieniłam zdanie. Zarówno mnie, jak i M. zapiekanka ta bardzo smakowała. 
Do bieraście często używa się różnych elementów kurczaka, także tych ze skórą i kośćmi (np. skrzydełek), ja jednak zastosowałam filet z piersi, żeby wygodniej było to danie jeść. 

Photobucket
Bieraście


BIERAŚCIE 
(przepis na 2 porcje) 
  • 3 średnie ziemniaki, 
  • 1 filet z piersi kurczaka lub ok. 250g mięsa z udek, 
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 solidna łyżeczka masła, 
  • 1 czubata łyżeczka mąki, 
  • ok. 150ml kwaśnej śmietany 12% (w temperaturze pokojowej), 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka rodzynek, 
  • 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich, 
  • odrobina ostrej papryki w proszku, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia 

Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumienią. Wyłożyć na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Z patelni zlać prawie cały olej i wrzucić pokrojone w kostkę mięso i posiekaną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, smażyć, mieszając, aż mięso z wierzchu się zrumieni, a cebula lekko zmięknie. W rondelku stopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę. Smażyć na małym ogniu, mieszając, 1-2 minuty. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać – sos powinien być bardzo gęsty. Połowę sosu wymieszać z kurczakiem i cebulą, wyłożyć na ziemniaki. Posypać rodzynkami i wyłożyć resztę sosu. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. 


(przepis podpatrzony u Grumków, z moimi zmianami)
 
Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. akurat mam wszystkie składniki muszę więc spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wschodni zwyczaj dodawania do wszystkiego orzechów - surówki, mięsa, sałatki - bardzo im orzechy pasuję :) Twoje danie wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej na wstępie powiem że jestem wielkim fanem Twoich przepisów. To na nich uczę się gotować i nie bez sukcesów zaczynam eksperymentować w kuchni. Dziękuję że tworzysz tę stronę :)

    A teraz meritum - przepis ciekawy i właśnie czekam cóż to z piekarnika wyjdzie, ale mam dwa pytania:
    Skąd się wzięła cebula?
    Gdzie powinienem dodać paprykę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam za tyle wpadek, strasznie nieuważnie pisałam ten przepis. Dopisałam cebulę do składników. Paprykę dodajemy do sosu.
      Dziękuję za zwrócenie uwagi oraz za tak miłe słowa :)

      serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. :)

    Ogólnie danie fajne chociaż mi wyszło strasznie mało słone, nie wiem gdzie zrobiłem błąd :) Następnym razem zrobię z papryką :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ogólnie smakowało :)
      Nigdy nie podaję precyzyjnie ilości soli do potraw, bo jest to kwestia bardzo indywidualna, najlepiej polegać na własnym wyczuciu smaku ;)

      pozdrawiam!

      Usuń