Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tortille z grillowanym kurczakiem i guacamole

By 10:42 , , , ,

Uwielbiam guacamole. Jest idealną bazą przekąsek podawanych na stół podczas wizyty znajomych, świetnym dodatkiem do meksykańskich quesadillas, a także może być pysznym nadzieniem do podawanych na obiad tortilli. Nie licząc czasu potrzebnego na zamarynowanie filetów z kurczaka, potrawę robi się naprawdę bardzo szybko. Jestem pewna, że takie tortille posmakują każdemu :) 



TORTILLE Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I GUACAMOLE 
(przepis na 4 porcje) 
  • 8 tortilli pszennych (kupionych lub zrobionych samodzielnie), 
  • 500g filetów z piersi kurczaka, 
  • dip guacamole (zrobiony z 2 awokado), 
  • sałata lodowa lub rzymska, 
  • ok. 150g jogurtu greckiego (może być light), 
  • skórka i sok z 2 limonek, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • sól, 
  • 2 łyżki oliwy 

Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami , pokroić w paski, natrzeć solą, sporą ilością mielonego pieprzu i skórką startą z limonki. Skropić sokiem z limonki, wymieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny. 
Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Kurczaka usmażyć na lekko natłuszczonej patelni (najlepiej grillowej). Tortille każdą z osobna zwilżyć wodą i kłaść na mocno nagrzaną, suchą patelnię, po kilka sekund z każdej strony, aby się zagrzała i zmiękła. Na każdą tortillę nakładać łyżkę guacamole, trochę sałaty i po 2-3 paseczki kurczaka. Polać odrobiną jogurtu, zawinąć i od razu podawać. 


(na podstawie przepisu stąd, z moimi drobnymi zmianami) 

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze