Prosty makaron z tuńczykiem i rukolą
W ramach wspólnego gotowania z Martynosią i Anią przygotowałyśmy prosty makaron z tuńczykiem i rukolą według przepisu Jamiego Olivera. Jest to obiad do zrobienia praktycznie w 15 minut, a smakuje naprawdę wybornie. Dodatek filecików anchovies nie jest obowiązkowy, jeśli ich nie macie, ale świetnie podkręcają one aromat potrawy. Na pewno będę wracać do tego przepisu w dni, w które zupełnie nie ma czasu na gotowanie :)
PROSTY MAKARON Z TUŃCZYKIEM I RUKOLĄ
(przepis na 2 porcje)
- 180-200g długiego makaronu (spaghetti, bucatini lub bavette),
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 2 fileciki anchovies,
- garść pomidorków koktajlowych,
- kawałek czerwonej papryczki chili (ilość wg uznania),
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżka kaparów, garść rukoli,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- sok z ¼ cytryny,
- oliwa extra virgin do polania potrawy (pominęłam)
Czosnek, chili (bez pestek) i anchovies drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z puszki z tuńczykiem. Dodać czosnek, chili, anchovies oraz kapary. Smażyć na niedużym ogniu około 2 minuty, uważając, żeby nie przypalić czosnku. Następnie dodać pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podsmażać jeszcze krótką chwilę, tak żeby pomidorki mogły się zagrzać.
W tym czasie w garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić (można zachować 2-3 łyżki wody z gotowania) i od razu wymieszać z sosem na patelni. Dodać tuńczyka odsączonego z oleju i większość rukoli. Jeżeli makaron sprawia wrażenie zbyt suchego, można dodać odłożoną wodę z jego gotowania. Potrawę skropić odrobiną soku z cytryny. Rozdzielić na porcje i udekorować pozostałą rukolą, można także skropić danie oliwą tuż przed podaniem.
2 komentarze
Zazdroszczę Ci tych talerzyków. Idealna do nich potrawa ;) Pięknie się prezentuje i pewnie też Ci bardzo smakowała. Dziękuję za to pyszne wspólne gotowanie.
OdpowiedzUsuńO, coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń