Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prosty makaron z tuńczykiem i rukolą

By 19:00 , , , ,

W ramach wspólnego gotowania z Martynosią i Anią przygotowałyśmy prosty makaron z tuńczykiem i rukolą według przepisu Jamiego Olivera. Jest to obiad do zrobienia praktycznie w 15 minut, a smakuje naprawdę wybornie. Dodatek filecików anchovies nie jest obowiązkowy, jeśli ich nie macie, ale świetnie podkręcają one aromat potrawy. Na pewno będę wracać do tego przepisu w dni, w które zupełnie nie ma czasu na gotowanie :) 

 

PROSTY MAKARON Z TUŃCZYKIEM I RUKOLĄ
(przepis na 2 porcje) 
  • 180-200g długiego makaronu (spaghetti, bucatini lub bavette), 
  • 1 puszka tuńczyka w oleju, 
  • 2 fileciki anchovies, 
  • garść pomidorków koktajlowych, 
  • kawałek czerwonej papryczki chili (ilość wg uznania), 
  • 1 duży ząbek czosnku, 
  • 1 łyżka kaparów, garść rukoli, 
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • sok z ¼ cytryny, 
  • oliwa extra virgin do polania potrawy (pominęłam) 

Czosnek, chili (bez pestek) i anchovies drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z puszki z tuńczykiem. Dodać czosnek, chili, anchovies oraz kapary. Smażyć na niedużym ogniu około 2 minuty, uważając, żeby nie przypalić czosnku. Następnie dodać pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podsmażać jeszcze krótką chwilę, tak żeby pomidorki mogły się zagrzać. 
W tym czasie w garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić (można zachować 2-3 łyżki wody z gotowania) i od razu wymieszać z sosem na patelni. Dodać tuńczyka odsączonego z oleju i większość rukoli. Jeżeli makaron sprawia wrażenie zbyt suchego, można dodać odłożoną wodę z jego gotowania. Potrawę skropić odrobiną soku z cytryny. Rozdzielić na porcje i udekorować pozostałą rukolą, można także skropić danie oliwą tuż przed podaniem.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Zazdroszczę Ci tych talerzyków. Idealna do nich potrawa ;) Pięknie się prezentuje i pewnie też Ci bardzo smakowała. Dziękuję za to pyszne wspólne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń