Obsługiwane przez usługę Blogger.

Quiche Lorraine

By 10:35 , , ,

Quiche Lorraine (w Polsce znany też pod nazwą placek lotaryński) to chyba najbardziej znany rodzaj quiche, czyli bliskiego krewniaka tarty. Ten placek na kruchym cieście, z nadzieniem z boczku i sera zyskał naprawdę dużą popularność w całej Francji, jak i Niderlandach. Nie da się ukryć – jest mocno kaloryczny, ale też naprawdę sycący i wystarczy nieduży kawałek, by się najeść. 
Quicje lorraine można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, ale my zdecydowanie wolimy tę pierwszą opcję :) 


QUICHE LORRAINE
(przepis na 4-6 porcji)
ciasto:
  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli

nadzienie:
  • 150 g chudego wędzonego boczku,
  • 100 g sera gruyere,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
  • 2 duże jajka,
  • pieprz,
  • odrobina (na czubku noża)
  • gałki muszkatołowej,
  • ewentualnie sól

Masło posiekać na stolnicy razem z mąką. Dodać żółtko, sól i wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki tortownicy lub formy do tarty o średnicy 21-22 cm. Spód ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut, aż ciasto zacznie robić się lekko złociste (jeśli boki spływają na dół w czasie pieczenia, za pomocą łyżki dociskam je na właściwe miejsce).
Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na patelni bez dodatku tłuszczu. 2/3 sera pokroić w małą kosteczkę, pozostały ser zetrzeć na tarce.
Obie śmietany wymieszać dokładnie z jajkami. Doprawić pieprzem (sporo), gałką i małą ilością soli (boczek i ser są dosyć słone).
Na zapieczony spód wsypać pokrojony w kostkę ser oraz boczek. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać startym serem. Piec jeszcze około 25 minut w 200 stopniach, aż masa z wierzchu nabierze złocistego koloru. Przed krojeniem odczekać 15 minut.
Najlepiej podawać z dodatkiem lekkiej sałatki.

Francja od kuchni - konkurs!

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Jadłam kiedyś quiche lorraine, bardzo mi smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest pyszne, może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda! W formie o jakiej średnicy piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Jaki ser można dodać zamiast gruyera?
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłabym cheddara, bo też jest dość wyrazisty w smaku znacznie lepiej dostępny :)

      Usuń
  5. Fajna tarta, ja niestety nie jestem najlepsza w tartach, zawsze gdzieś popełniam błąd :)


    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dziś pierwszy raz... i napewno nie ostatni :-) chyba w weekend będzie powtórka, bo mi się impreza w domu szykuje :-)

    OdpowiedzUsuń