Quiche Lorraine
Quiche Lorraine (w Polsce znany też pod nazwą placek lotaryński) to chyba najbardziej znany rodzaj quiche, czyli bliskiego krewniaka tarty. Ten placek na kruchym cieście, z nadzieniem z boczku i sera zyskał naprawdę dużą popularność w całej Francji, jak i Niderlandach. Nie da się ukryć – jest mocno kaloryczny, ale też naprawdę sycący i wystarczy nieduży kawałek, by się najeść.
Quicje lorraine można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, ale my zdecydowanie wolimy tę pierwszą opcję :)
QUICHE LORRAINE
(przepis na 4-6 porcji)
ciasto:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli
nadzienie:
- 150 g chudego wędzonego boczku,
- 100 g sera gruyere,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
- 2 duże jajka,
- pieprz,
- odrobina (na czubku noża)
- gałki muszkatołowej,
- ewentualnie sól
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką. Dodać żółtko, sól i wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki tortownicy lub formy do tarty o średnicy 21-22 cm. Spód ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut, aż ciasto zacznie robić się lekko złociste (jeśli boki spływają na dół w czasie pieczenia, za pomocą łyżki dociskam je na właściwe miejsce).
Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na patelni bez dodatku tłuszczu. 2/3 sera pokroić w małą kosteczkę, pozostały ser zetrzeć na tarce.
Obie śmietany wymieszać dokładnie z jajkami. Doprawić pieprzem (sporo), gałką i małą ilością soli (boczek i ser są dosyć słone).
Na zapieczony spód wsypać pokrojony w kostkę ser oraz boczek. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać startym serem. Piec jeszcze około 25 minut w 200 stopniach, aż masa z wierzchu nabierze złocistego koloru. Przed krojeniem odczekać 15 minut.
Najlepiej podawać z dodatkiem lekkiej sałatki.
7 komentarze
Jadłam kiedyś quiche lorraine, bardzo mi smakowało :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne, może kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! W formie o jakiej średnicy piekłaś?
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńJaki ser można dodać zamiast gruyera?
Pozdrawiam
A.
Użyłabym cheddara, bo też jest dość wyrazisty w smaku znacznie lepiej dostępny :)
UsuńFajna tarta, ja niestety nie jestem najlepsza w tartach, zawsze gdzieś popełniam błąd :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Zrobiłam dziś pierwszy raz... i napewno nie ostatni :-) chyba w weekend będzie powtórka, bo mi się impreza w domu szykuje :-)
OdpowiedzUsuń