Obsługiwane przez usługę Blogger.

Surówka z czerwonej kapusty i węgierek

By 10:10 , , , , , ,

Surówkę z czerwonej kapusty zna chyba każdy, ale dodatek śliwek węgierek przestawia ją w nowej, jesiennej odsłonie :) Taka surówka ze słodkawym akcentem doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw, od wegetariańskich kotletów po tradycyjnego schabowego. 

Photobucket 

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I WĘGIEREK 
(4 porcje) 
  • ½ niedużej główki czerwonej kapusty, 
  • 1 duże jabłko, 
  • garść śliwek węgierek, 
  • 2-3 łyżki oliwy (użyłam oleju rydzowego), 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego), 
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego, 
  • sól i pieprz 

Kapustę poszatkować na cieniutkie paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą i cukrem, dodać sól i pieprz do smaku. Sosem polać kapustę i jabłko, dokładnie wymieszać. Umyte śliwki wypestkować i pokroić w paseczki, dodać do surówki i delikatnie przemieszać. 


(inspirowane przepisem ze starego „Poradnika Domowego”)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze