Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną

By 09:40 , , , , ,

Niedawno zamieszczałam przepis na całkiem „konkretną” węgierską zupę grzybową, a dzisiejsza wersja jest nieco lżejsza i zdrowsza, a przy tym całkiem sycąca dzięki kaszy gryczanej. Aczkolwiek w tej „lekkości” nie bez znaczenia był fakt, że śmietanę zastąpiłam jogurtem, a mąkę do zagęszczenia pominęłam. Kasza gryczana to świetny dodatek do zupy grzybowej i taka odmiana bardzo przypadła nam do gustu :) Co ciekawe, choć wszystkie te składniki jak i sam rodzaj dania jest typowy dla naszego klimatu, poniższa wersja grzybowej pochodzi ponoć z kuchni chorwackiej. 

Photobucket
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną


 ZUPA GRZYBOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ 
(przepis 4 porcje) 
  • 200g świeżych lub mrożonych podgrzybków, 
  • 1 duża cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • 1 łyżeczka domowej vegety
  • 1 liść laurowy, 
  • odrobina octu winnego, 
  • 150g kaszy gryczanej, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju, 
  • 50g kwaśnej śmietany (zastąpiłam 1 łyżką jogurtu greckiego), 
  • 1 łyżeczka mąki (pominęłam) 

Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej lub masło, wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać grzyby oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić razem około 5 minut na małym ogniu (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody. Kaszę opłukać na sitku, dodać do grzybów. Wlać bulion, dodać liść laurowy, domową vegetę i wymieszać. Całość gotować pod przykryciem przez 15 minut, aż kasza będzie miękka. 
Śmietanę lub jogurt wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącej zupy po czym wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Zupę doprawić pieprzem i solą oraz odrobiną octu. Na koniec posypać natką pietruszki. 


(przepis od Grumków, z moimi zmianami) 

Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. w moich stronach zawsze na wigilię tylko że z suszonych grzybów i olejem rzepakowym "od chłopa" kupowanym na targu, mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. a myślisz, że z suszonych by wyszła?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, na pewno wyjdzie, tylko trzeba je oczywiście uprzednio namoczyć i gotować z wywarem, w którym się moczyły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, robiłam wczoraj, taka inna wersja grzybowej niż ta którą znałam do tej pory, ale bardzo mi smakowała! :)

    OdpowiedzUsuń