Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wiejskie roladki schabowe z grzybami

By 17:52 , , , , ,

Roladki ze schabu faszerowane grzybami to idealna propozycja na niedzielny obiad o tej porze roku. Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, jak bardzo są smaczne? ;) 
Przepis ponoć wywodzi się z kuchni białoruskiej, ale jest tak „swojski” że na pewno w niejednym polskim domu jest znany. 

Photobucket 

WIEJSKIE ROLADKI SCHABOWE Z GRZYBAMI 
(przepis na 4 porcje) 
  • 4 kotlety ze schabu, 
  • garść suszonych borowików lub około 100g świeżych, 
  • 1 mała cebula, 
  • sól i pieprz, 
  • 2 łyżki mąki,
  • jajko, 
  • 2 łyżki wody lub mleka,
  • bułka tarta do panierowania, 
  • olej do smażenia 

Suszone grzyby zalać szklanką wody i gotować 10-15 minut. Następnie odcedzić (wywar można zachować do zupy lub sosu grzybowego) i pokroić w paseczki. 
Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać do grzybów, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. 
Kotlety cienko rozbić, z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce farszu i zwinąć roladki. Jeśli roladki nie chcą trzymać kształtu, można je spiąć wykałaczkami. Mięso panierować w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem lub wodą oraz bułce tartej. Obsmażyć ze wszystkich stron na złocisty kolor na oleju. Przełożyć na żaroodporny talerz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, żeby roladki „doszły” w środku. 

Podawać z ziemniakami i surówką – u mnie surówka z czerwonej kapusty i węgierek


(przepis podpatrzony u Grumków)

Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze