Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chleb z kaszą gryczaną

By 19:00 , , ,

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba, czyli World Bread Day. Na wielu blogach dziś zaroiło się od najróżniejszych przepisów na chleby i bułeczki. Także i my, wraz z Mopsikiem, Lejdi, Gin, Emilią i Martynosią, prezentujemy z tej okazji swoje wypieki :) 
Chciałam przygotować coś, co miałoby w sobie jakiś polski akcent, dlatego upiekłam chleb z dodatkiem kaszy gryczanej. Tym sposobem z pozoru zwykły pszenny chleb na drożdżach zyskał nowy charakter – ma delikatnie wyczuwalny zapach i smak palonej kaszy gryczanej i dlatego świetnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami, na przykład wędliną. Może być także rewelacyjnym dodatkiem do leczo lub gulaszu. 
 Taki chleb to także świetny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej, której ugotowaliśmy zbyt dużo do obiadu. Chleb nie wymaga długiego zagniatania i jest zupełnie bezproblemowy. Polecam wypróbować :) 

Photobucket
chleb z kaszą gryczaną


CHLEB Z KASZĄ GRYCZANĄ
(podłużna foremka 25 cm)
  • 1/3 (maksymalnie ½) woreczka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 300g mąki pszennej (u mnie typ 650),
  • 15g świeżych drożdży lub 5g suszonych,
  • 220ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka miodu,
  • opcjonalnie 2 łyżki siemienia lnianego

Do miski wlać ciepłą (ale nie gorącą!) wodę, wkruszyć drożdże, dodać miód i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać mąkę i sól. Całość wyrobić, aż składniki się połączą (najlepiej zrobić to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego). Wsypać kaszę gryczaną (oraz ewentualnie siemię lniane) i całość ponownie wyrobić, aż kasza połączy się z ciastem. Nie trzeba długo wyrabiać, ciasto będzie luźne i nieco lepkie. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na około 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Foremkę o długości 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Chleb posmarować z wierzchu wodą i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę i postukać – jeśli wydaje głuchy odgłos, ciasto jest upieczone w środku. W razie konieczności można dopiec chleb jeszcze 5-10 minut.
Kroić po wystudzeniu.


(przepis podpatrzony tutaj)

World Bread Day 2015 (October 16)

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Podoba mi się :) Musiał pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten sposób na wykorzystanie kaszy. Może następnym razem zrobimy właśnie temacik z polskim pieczywem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały!
    Najlepszego z okazji wczorajszego święta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł z tym wykorzystaniem kaszy gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Perfect crumb! Thank you for baking for WBD!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny chlebek, pewnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń