Obsługiwane przez usługę Blogger.

Galette z jabłkami

By 19:00 ,

Galette niejedno ma imię. Może to być okrągłe, ozdabiane ciasto francuskie z migdałami, tradycyjnie pieczone we Francji na Święto Trzech Króli. Mogą to być tradycyjne bretońskie naleśniki gryczane z rozmaitym nadzieniem. Może to także być rodzaj tarty na kruchym cieście, pieczonej bez specjalnej formy, z brzegami zawijanymi do środka. 
I właśnie taki rodzaj tarty – z nadzieniem jabłkowym – postanowiliśmy upiec z Shinju, Panną Malwinną, Chantel, Siankoo, Siaśką, Maggie, Olą i Mopsikiem
Mogę śmiało powiedzieć, że była to najłatwiejsza i najszybsza szarlotka, jaką kiedykolwiek robiłam. Zawijane brzegi sprawiają, że wygląda ona uroczo rustykalnie. Jedzona na ciepło – smakuje wprost cudnie. Niezbyt słodkie, waniliowo-maślane ciasto skrywa jabłkowe nadzienie i chrupiące płatki migdałowe. 
Galette to coś stworzonego na jesienne popołudnia :) 

Photobucket 

GALETTE  Z JABŁKAMI
200g maki, 
 120g masła, 
1 opakowanie cukru wanilinowego, 
1 łyżka cukru pudru, 
3-4 łyżki zimnej wody, 
szczypta soli, 
3 duże jabłka, 
½ łyżeczki mielonego cynamonu, 
1/3 łyżeczki mielonych goździków, 
2 łyżki płatków migdałowych, 
1 łyżka brązowego cukru, 
1 żółtko do posmarowania ciasta 

Masło posiekać razem z mąką na kruszonkę (można to zrobić błyskawicznie w blenderze), dodać cukier puder, cukier wanilinowy, sól, wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce ok. 20-30 minut. 
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a każdą ćwiartkę podzielić na podłużne plasterki. Jabłka dokładnie wymieszać z cynamonem i goździkami. 
Na stole umieścić arkusz papieru do pieczenia (wielkości płaskiej blachy, w której będziemy piec ciasto). Na papierze rozwałkować ciasto w okrąg o średnicy ok. 35-40 cm. Na środku umieścić jabłka, zostawiając ok. 8 cm margines z ciasta. Jabłka posypać płatkami migdałowymi i cukrem. Brzegi ciasta zawinąć do środka, tak by zachodziły na jabłka. Ciasto wraz z papierem delikatnie przenieść na blachę. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. 
Piec w 200 stopniach, aż ciasto będzie złociste, a jabłka i migdały przypieczone (ok. 30 minut). 

Photobucket 


Może zainteresuje Cię również

13 komentarze

  1. Przepiękne i na pewno przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne ciasto! : )
    Prezentuje się smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, jakie wspaniałe wypieki, co blog to bardziej apetyczne! niemal czuję zapach tych Waszych jabłkowych wypieków...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciepłe, cudownie pachnące, z kulką lodów waniliowych - po prostu poezja...

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że też postawiłaś na dodatek migdałów, pyszne ciasto, tak jak piszesz, idealne na jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepiekna, super pomysl z migdałami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. płatki migdałów prezentują się uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie wygląda Twoja galette Mirabelko, aż chce się ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ musiała być pyszna!! Prawdziwie jesienna :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie wyjęłam z piekarnika! Zamiast płatków dałam całe migdały, ale posiekane ;) zrezygnowałam też z goździków na korzyść cynamonu który uwielbiam. I zamiast papieru do pieczenia folia aluminiowa. Trochę małe to ciasto, no ale już trudno :D

    OdpowiedzUsuń

  11. ja robię z nadzieniem migdałowym, które nadaje galette charakteru - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń