Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka gruzińska z buraków

By 11:34 , , , , ,

Przyznam, że będąc w Gruzji nie jadłam takiej sałatki i nie spotkałam się tam z żadną inną, aniżeli pomidory i ogórki wymieszane razem w misce ;) Niemniej gotowane buraczki z dodatkiem chrupiących orzechów brzmiały na tyle interesująco, że wypróbowałam przepis. I nie żałuję, bo zgodnie z oczekiwaniami, okazały się bardzo smaczne. Ta prosta sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań obiadowych, również tych polskich :) 

A intensywnie różowy kolor sałatki niech przypomina nam o akcji „Różowy Tydzień” i o tym, jak ważna jest profilaktyka w zwalczaniu raka piersi. Więcej o tej wspaniałej akcji możecie przeczytać tutaj

 

SAŁATKA GRUZIŃSKA Z BURAKÓW 
600g buraków, 
50g orzechów włoskich, 
2-3 ząbki czosnku, 
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
2 łyżki octu winnego, 
2 łyżki oleju, 
pieprz i sól 

Buraki wyszorować, zalać wrzątkiem i ugotować. Przelać zimną wodą, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekać, wymieszać z burakami, natką, octem i olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. 


 (przepis ze starego numeru „Poradnika Domowego”) 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. bardzo mi się podoba połaczenie buraków z orzechami, super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, lubie czerwone buraczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała sałatka, idealna by uczcić Różowy Tydzień i przy okazji na pewno smaczna. :)

    OdpowiedzUsuń