Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka curry z ryżem i indykiem

By 12:54 , , , ,

O ile nie przepadam za sałatkami makaronowymi, to w kwestii ryżowych jestem już bardzo „na tak” :) Tym razem postawiłam na dość klasyczną i lubianą sałatkę z kawałkami indyka i przyprawą curry. Soczystości i słodyczy dodaje tu ananas, a papryka – koloru. Tego typu „konkretne” sałatki pełnią u mnie najczęściej rolę śniadania :) 

 

SAŁATKA CURRY Z RYŻEM I INDYKIEM 
200g ryżu, 
400g filetu z indyka, 
1 czerwona papryka, 
1 puszka kukurydzy, 
1 puszka ananasa, 
10cm kawałek pora (biała część),
3 łyżki jogurtu naturalnego, 
3-4 łyżki majonezu, 
sól, pieprz, 
szczypta cukru, 
odrobina soku z cytryny, 
1 solidna łyżeczka curry, 
1-2 łyżki oleju 

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. 
Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Gdy przestygnie, pokroić w kostkę. 
Pora posiekać, włożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na kilka minut. Dodać ryż, indyka, ananasa i paprykę pokrojoną w kostkę oraz kukurydzę. 
Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić curry, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny, ewentualnie także solą. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać. 
Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Bardzo smakowita. narobiłaś mi chęci na pyszną sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam -chciałabym spytac... kiedy dajemy curry? przyprawiamy nim mięso? czy dodajemy do całości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy do sosu :) przepraszam za to niedopatrzenie, już poprawiłam przepis :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :) Zapowiada się smakowicie.. :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie, sałatki na bazie majonezu i jogurtu nie nadają się do mrożenia.

      Usuń