Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w sosie z granatów i migdałów

By 14:34 , ,

Filet z kurczaka w hiszpańskim stylu, czyli w nietypowym połączeniu z granatem i migdałami. Przy pierwszym wrażeniu można być sceptycznym do takiego zestawienia, ale, jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie. Efekt tego ciekawego eksperymentu baaardzo nam smakował :) 

Photobucket 

KURCZAK W SOSIE Z GRANATÓW  I MIGDAŁÓW
(2 porcje) 
2 filety z kurczaka, 
1 średni granat, 
1 czubata łyżka brązowego cukru,
2 łyżki oliwy lub oleju, 
½ cebuli, 
1 ząbek czosnku, 
1 czubata łyżeczka mąki, 
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
½ łyżeczki kuminu, 
½ łyżeczki kolendry,
¼ łyżeczki cynamonu, 
½ szklanki bulionu drobiowego, 
1/4 szklanki migdałów, 
świeża kolendra, ewentualnie natka pietruszki 

Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, obrać z łupinek, grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni, aż zaczną się rumienić. Odstawić. 
Pestki wydobyć z granatu, odłożyć 2 łyżki, a pozostałe umieścić w rondlu, dodać cukier i ½ szklanki wody. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż cukier się rozpuści, następnie całość przecedzić przez sitko, dokładnie odciskając pestki z soku. Zarówno sok, jak i pestki odstawić na później. 
Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć mięso z obu stron. Zdjąć mięso, a na patelnię wlać drugą łyżkę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i krótko smażyć, a gdy zmięknie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, paprykę w proszku, kumin, kolendrę i cynamon. Smażyć ok. 1 minuty, aż masa zbrązowieje i będzie sucha. Wlać bulion, intensywnie mieszając trzepaczką, a następnie sok z granatów. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż sos zawrze i nieco zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, można go jeszcze trochę dosłodzić. Włożyć kurczaka i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Dodać zachowane nasiona z granatu i migdały, wymieszać. 
Przed podaniem każdą porcję posypać listkami kolendry (lub natki) i odłożonymi na samym początku, świeżymi ziarenkami granatu. 


 (zainspirowane przepisem z tej strony


A teraz TIP :) 
Jak szybko wydłubać pestki z granatu? 
Należy przekroić granat w poprzek na dwie połówki. Następnie wziąć w dłoń jedną połówkę, przecięciem do dołu. Dłoń z granatem ustawić pod miseczką. W drugą rękę wziąć łyżkę i mocno opukiwać granat od strony skórki, tak jakbyśmy opukiwali wielkie, twarde jajko ;) Pestki z granatu zaczną same wylatywać na dłoń i do miseczki. Jest to najprostszy znany mi sposób, który zawsze stosuję.

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Kurczak ma w sobie to,ze jest delikatny, taki jaki lubię..
    Bardzo apetycznie wygląda twoje danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, chętnie bym zjadła coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm... Wygląda rewelacyjnie ! Suuper, aż ślina leci... :) Zapraszam do mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie :) Zrobie dzisiaj go na kolację, tylko nie wiem gdzie znajdę wszystkie składniki :) Ostatnio głośno jest na temat gwarancji jakości drobiu QAFP, myslisz, ze warto kupować mięso z tą gwarancją czy nie? :) Pozdrawiam i bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja bardzo polecam przekrojony granat obierać rękoma w miseczce wypełnionej wodą :) genialnie wychodzą ziarenka i opadają na dno, a te twardawe "fafrochy" zostają na powierzchni, gwarancja, że nic się nie ubrudzi :)

    OdpowiedzUsuń